Četvrtak 04.02.2010.
22:00
Tanjug

Rumunija postavlja američki raketni štit

Rusija nije daleko: raketni štit
Basesku je rekao da je glavna vojna i bezbednosna institucija Rumunije prihvatila američki predlog da bude uključena u sistem za zaštitu od "potencijalnih napada balističkim projektilima ili raketama srednjeg dometa", javio je Rojters.


"Raketni presretači biće postavljeni na rumunskoj teritoriji", kazao je Basesku, naglasivši da bi američki kapaciteti trebalo da postanu operativni 2015. godine.


Prema rečima rumunskog ministra spoljnih poslova Teodora Bakonšija, ovaj plan je Rumuniji prvi put predstavljen prilkom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Bukureštu u oktobru prošle godine, ali se o njemu nije govorilo u javnosti.

Basesku je, međutim, danas kazao da je američku ponudu u Bukurešt donela američki državni podsekretar za kontrolu naoružanja Elen Taučer, koja je i šef tima američkih stručnjaka u Rumuniji.

Britanska agencija ovaj plan vidi kao deo novog protivraketnog sistema američkog predsednika Baraka Obame, koji je sredinom septembra prošle godine odustao od planova svog prethodnika Džordža Buša da protivraketni štit postavi u Poljskoj i Češkoj, što je tumačeno kao korak ka ublažavanju tenzija između SAD i Rusije.

"Novi sistem nije usmeren protiv Rusije. Želim da to kategorički naglasim, Rumunija neće postaviti sistem protiv Rusije, već protiv drugih opasnosti", istakao je Basesku.

Zvanični Kremlj je najavio da će saopštenje o ovom pitanju izdati u petak.


Od izlaganja plana o novom antiraketnom sistemu, Obama je, kao i Buš pre njega, isticao da se protivraketni sistem prevashodno tiče zaštite od Irana, a ne od Rusije.

2024 © - Vesti online