Nedelja 11.11.2012.
13:30
Beta

MPC: Vraniškovski u zatvoru zbog kriminala, SPC da ne uslovljava

Ohridski arhiepiskop Jovan Vraniškovski
 

Kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), arhiepiskop Stefan je to izjavio reagujući na izjavu patrijarha SPC-a Irineja u Sofiji da SPC i MPC ne mogu da obnove pregovore dok je Jovan Vraniškovski u zatvoru.

Patrijarh Irinej, koji je u petak prisustvovao sahrani bugarskog patrijarha Maksima, izrazio je u intervjuu za bugarsku televiziju spremnost za nastavak razgovora o regulisanju makedonskog crkvenog pitanja, ali i kazao da to neće biti moguće dok je arhiepiskop Jovan u zatvoru.

Makedonski verski poglavar Stefan je rekao da je inicijativa predsednika Srbije Tomislava Nikolića za rešavanje makedonskog crkvenog pitanja "prihvatljiva ako vodi kao poboljšanju ili prevazilaženju sadašnjeg stanja".

On je naveo da je u Sofiji imao neformalni susret sa carigradskim i vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, koji mu je rekao da će podržati proces priznanja MPC-a i da je raspoložen da pomogne.

Na pitanje novinara bugarske radio-televizije da li bugarska crkva može da pomogne u rešavanju problema, Stefan je pozitivno odgovorio i dodao da to mogu da urade i druge crkve.

"Pokojni patrijarh bugarski Maksim je imao korektan odnos prema MPC-u. Iako joj nije pomogao, nije ni odmogao, omogućavao je da Makedonci studiraju teologiju u Sofiji, blagoslovio kontakte sveštenstva i naroda dveju crkava", rekao je Stefan.

2024 © - Vesti online