Subota 10.11.2012.
19:24
Beta

"Grčka razume srpska pitanja"

Tomislav Nikolić u poseti Grčkoj
 

Nikolić je grčkim izveštačima rekao da je u potpunosti zadovoljan razgovorima koje je juče, prvog dana zvanične trodnevne posete Grčkoj, imao u Atini s grčkim rukovodstvom koje, kako je naglasio, "veoma dobro razume srpska pitanja i u potpunosti podržva put Srbije ka EU".

Rekao je da bi "Grčka mogla da zatraži posredovanje Srbije u vezi s razlikama koje ima sa svojim severnim, a našim južnim susedom, BJRM (Makedonijom), na šta bi se Srbija dobronamerno odazvala i radila bi na nalaženju rešenja da bi saradnja tih triju država postala temelj Balkana i čitave Evrope".

Noćenje u Hilandaru

Grčki izveštači javljaju da će Nikolić i državna delegacija Srbije prenoćiti u Hilandaru. Nikolić će sutra, u nedelju, sa istoka Grčke otputovati na njen krajnji zapad i posetiti ostrvo Krf u čijem je istoimenom glavnom gradu Počasni konzulat Srbije i u njemu mali srpski vojnički muzej, otvoren pre 15-tak godina.

Predsednik će zatim otići na ostrvce Vido gde je bila bolnica za bolesne, evakuisane na početku Prvog svetskog rata. Kraj sada gotovo opustelog Vida je "Plava grobnica" - pučina Jonskog mora u koje su bacana tela umrlih vojnika. Svake jeseni tu se održava komemoracija na moru na čiju se površinu uz intoniranje državne himne spuštaju venci srpske države i udruženja koja neguju uspomenu na Prvi svetski rat.

Nikolić je, prenosi se dalje, rekao da "Grčka doživljava krizu kakve nikada nije bilo u njenoj istoriji, krizu koju Srbija preživljava poslednjih dvadeset godina".

Predsednik je govorio i o grčkim investicijama u Srbiji po čemu je Grčka, kako je rekao, na drugom mestu, i izneo ocenu da su "sve one uspešne i dobro se sprovode što potvrđuje da Srbija može biti most između Zapada i Istoka, Severa i Juga".

Grčki izveštači navode da je Nikolić dočekan počasnim ceremonijalom na groblju "Zejtinlik" gde je govorio i o "zajedničkoj istoriji Grčke i Srbije", pomenuvši pažnju i pomoć Grka srpskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.

Nikolić je, kako prenose, zapalio kandilo na spomeniku srpskim vojnicima sahranjenim na delu groblja "Zejtinlik" i upisao se u knjigu posetilaca. Među grobovima ga je vodio stari čuvar srpskog dela groblja Đorđe Mihajlović.

Predsednik je potom prišao Srbima, posetiocima groblja i razgovarao s njima, prenose grčki izveštači. Nikolić je iz Soluna otputovao za Uranupolis, grad na prilazu Svetoj
gori gde je od popodneva.

U Karijesima, upravnom sedištu Svete Gore, Nikolića je dočekalo starešinstvo te manastirske zajednice. Posle liturgije u tamošnjoj crkvi, Nikolić se uputio u manastir Hilandar čiji su kaluđeri Srbi.

2024 © - Vesti online