Subota 10.11.2012.
21:51
Večernje novosti

Zbog Haga prisluškivano 630 osoba

Foto - ilustracija: Osim države tajno snimaju i obični ljudi
 

Zasad, javni su samo podaci o tome koliko je osoba prisluškivano kako bi se završila saradnja sa Haškim tribunalom. Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca nadzirao je telefonske i druge komunikacije 630 osoba.

Ipak, da li će neki od presretnutih snimaka - audio, video ili elektronska pošta moći da se koriste na sudu, zavisi od načina na koji se do njih došlo.

Prema rečima istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Snežane Ivković, da bi nadležni državni organi mogli da prisluškuju građane, moraju da imaju naredbu suda.

"U njoj se navode broj telefona i ime i prezime njegovog vlasnika. Snimanje može da traje tri meseca, a ako je potrebno može da se produži za još toliko, i posle toga za još šest meseci. Ako službeni organi ne pokrenu istragu u tom roku, te podatke više ne mogu da koriste", objašnjava Ivkovićeva.

Ali i ako pokrenu, osuđujuća presuda nije garantovana. To je naročito bio slučaj kod nekoliko Mladićevih "jataka" koji su ipak oslobođeni zbog nedostatka dokaza i pored prisluškivanja.

Isto tako, u bivšem Okružnom sudu u Beogradu, poznati trgovac ljudima, osuđivan četiri puta, dobio je samo dve godine zatvora posle petog „nastupa“ pred sudom zato što se ispostavilo da su policajci prisluškivali njegov telefon bez dozvole suda.

U praksi se dešava i da istražni sudija potpiše naredbu za prisluškivanje zbog sumnje da je osumnjičeni počinio jedno krivično delo, a tokom praćenja se ispostavi da je počinio još neka dela. U toj situaciji, transkript se po službenoj dužnosti prosleđuje tužilaštvu kako bi ono preduzelo odgovarajuće radnje.

"Bubice" i kamere mogu da koriste i građani bez dozvole suda, ali ako ispune određene uslove. Snimke, recimo, mogu da koriste vlasnici stanova i poslovnih prostora bez saglasnosti budućih okrivljenih, ako su ih napravili radi zaštite svoje imovine.

Advokat Nebojša Perović, koji brani okrivljene u Specijalnom sudu, kaže da su u ogromnoj većini predmeta u tom sudu koriste podaci o nadziranim telefonskim razgovorima, elektronskoj pošti ili samom kretanju okrivljenih.

2024 © - Vesti online