Subota 10.11.2012.
17:10
Beta

Artiljerijskom paljbom počelo obeležavanje Dana primirja

Počelo obeležavnja Dana primirja
 

Primirje u Prvom svetskom ratu i prestanak neprijateljstava potpisano je 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša. Pripadnici Garde Vojske Srbije ispalili su 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa povodom sećanja na taj značajan istorijski dogadaj.

Dan primirja svečano će biti obeležen sutra. Premijer Ivica Dačić položiće vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, položiće venac na grob Neznanom junaku na Avali.

Zastava Srbije na Kalemegdanu
 

Pripadnici Ministarstva i VS učestvovaće u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, i kao i na Groblju Komonvelta.

Ceremonija obeležavanja Dana primirja predstavlja čin odavanja počasti svim žrtvama oružanih snaga, kao i civilima nastradalim tokom Prvog svetskog rata.

U ponedeljak neradni dan zbog Dana primirja
 

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konacnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, pbeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

2024 © - Vesti online