Subota 10.11.2012.
18:12
B92, BBC

Irak otkazao nabavku ruskog oružja

Foto - arhiva: Rusko naoružanje ipak ne dolazi u Irak
 

Čak je i premijer Iraka Nuri Maliki pokrenuo istraku koja treba da utvrdi da li je u dogovoru sa Rusijom oko naoružanja bilo nekih napravilnosti. Irak pokušava da ponovo podigne svoju vojnu moć nakon što su SAD-a pokrenuli oružanu operaciju protiv režima Sadama Huseina.

Portparol premijera Iraka je objavivši vest da je otkazana narudžbina oružja iz Rusije rekao agenciji AFP da je "posle povratka iz Rusije, premijer Maliki posumnjao na korupciju tako da je odlučio da proveri čitav dogovor".

U Rusiji se još niko nije oglasio povodom otkazivanja ovog vrednog posla.

Inače u oktobru prošle godine premijer Iraka Maliki je rekao da Irak neće da bude deo "nečijeg monopla oružja". On je istovremeno trpeo i veliku kritiku svojih političkih oponenata koji su dovodili u pitanje dogovor o kupovini oružja sa Rusijom, kada je Irak već imao dogovor sa SAD.

Ugovor potpisan sa Rusijom u oktobru je u Iraku objavljen sa fanfarama. Analitičari su komentarisali da je jasno da Irak želi da diverzifikuje svoju nabavku oružja. Takođe, kupovina oružja od Rusije takođe pojačava osećaj Vašingtona da je SAD na neki način "izgubio Irak".

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin smenio je ministra odbrane Anatolija Serđukova kako bi mogla da bude nastavljena temeljna istraga u vezi sa proneverom državne imovine, vredne oko 100 miliona dolara, u firmi "Oboronservis", koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

2024 © - Vesti online