Subota 10.11.2012.
16:12
Nezavisne novine

Banjalučani piju mleko iz Afrike?!

Domaći proizvođači prosipaju ili dele mleko za džabe, a trgovinski lobi ga uvozi iz Afrike?!
 

Podaci do kojih su došli mediji iz Republike Srpske pokazuj da je u prvih devet meseci ove godine u tu zemlju uveno više od 25.000 tona mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo iz Australije, Urugvaja, Holandije, Austrije, Nemačke, Italije, Turske, Poljske, Španije, Danske i Belgije.

"U prvih devet meseci uvezli smo tih proizvoda čija je masa oko 55,5 miliona kilograma, a vrednost oko 123,6 miliona maraka", navodi Aida Alić, šef Službe za informisanje u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.


Poljoprivrednici iz BiH ogorčeni su zbog ovih podataka, jer hranu koju uvoze sami mogu da proizvode u izobilju.

"Političari su se stavili u nacionalne korpuse i narod dele, a ljudi su još gori pa neće da ih kazne. Trgovačkom lobiju u interesu je da uvozi što više, a ovde niko ne ulaže u proizvodnju. Sve zemlje stimulišu izvoz poljoprivrednih proizvoda, a nas kažnjavaju. Naš poljoprivrednik je bukvalno na kolenima", ističe Esad Hasanović, poljoprivrednik iz Tuzlanskog kantona.


Stojan Marinković, predsednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, koja radi pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra da je neophodno uvesti robno deklarisanje sa takozvanom sledivosti proizvoda.


"Na taj način bi kupac znao koje je meso, na primer, poreklom iz Perua, a koje je proizvedeno u BiH", pojašnjava Marinković.

2024 © - Vesti online