Subota 10.11.2012.
12:24 >> 14:09h
Beta

Vučić izneo dokaze o prisluškivanju

 Promenićemo zakon zbog ovakvih stvari : Aleksandar Vučić

"Od 1. aprila do 8. novembra Nikolić se pominje u 103 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija, iako je u tom periodu ostvaren samo jedan telefonski kontakt sa zvaničnikom Republike Srpske prema kojem je primenjivana mera", rekao je Vučić, a prenela Radio-televizija Srbije.

Vučić je naveo da se on u istom periodu pominje u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru u kojima se navodi da je "ostvario posebno sa više inostranih predstavnika različite vrste komunikacija".

Potpredsednik Vlade je istakao da je od 2010. godine nabavljana nova oprema i pojačano praćenje i prikupljanje informacija koje na političkom i medijskom tržištu mogu da donesu dobrobit.

"Telekom je 2010. godine i 2011. godine nabavio dodatnu opremu po nalogu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i u tom periodu se pojačava 'proširenje mera' što je pravna praznina i mogućnost prikupljanja više informacija i podataka koje na političkom i medijskom tržištu mogu nekome da donesu dobrobit a
nekome ne", rekao je Vučić, a prenela Radiotelevizija Srbije.

Potpredsednik Vlade je naveo da je od 2002. godine do 2012. godine primenjeno 77.235 "mera potpune kontrole" telefonskih i internet komunikacija.

Vučić je rekao da su listinzi čelnika Srpske napredne stranke (SNS) prvi put traženi 2009. godine kad je SNS bila u opoziciji, a prisluškivan je novinar i član te stranke Vladimir Đukanović.

"Od 1. aprila do 8. novembra postoji po četiri listinga Nikolića i Vučića, pri tome za Nikolića i jedan neuspešan pokušaj od kada je izabran za predsednika Srbije i jedno uzimanje listinga za Vučića od kada je postao potpredsednik Vlade Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je prisluškivan i predsednik Skupštine Srbije i funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović, a da je poslednji spisak razgovora vezan za izvesnog Zvonka M. koga Vučić ne poznaje niti zna ko je.

Najveći problem je pravna praznina koja je omogućila da MUP i Bezbednosno-informativna agencija mogu da odlučuju o proširenju mera, što se neretko primenjivalo i primenjuje na političare, objasnio je Vučić.

"To cemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata, rekao je Vučić.

Vučić je izneo dokaze kako su on i predsednik Nikolić prisluškivani još od 2009. godine, preko člana SNS-a Vladimira Đukanovića koji je bio "na merama".

2024 © - Vesti online