Subota 10.11.2012.
16:55
Beta

BBC: Pogrešili smo pedofila, izvinite

Nikoga nisam zlostavljao : Alister MakAlpajn
 

Nakon emisije BBC-ja, na društvenim mrežama je kružila informacija da je zvaničnik, koga britanska televizija nije imenovala, bivši blagajnik Konzervativne partije Alister MakAlpajn.

MakAlpajn je odbacio kao "potpuno netačne" optužbe da je umešan u skandal seksualnog zlostavljanja dece 1970-ih.

Britanac Stiv Mešam optužio je prošle nedelje bivšeg političara iz vremena premijerke Margaret Tačer  (1979-1990) da ga je seksualno zlostavljao u domu za nezbrinutu decu u Velsu.

Mešam je juče, međutim, rekao da MekAlpajn nije odgovoran za taj zločin i da ga je pogrešno identifikovao.

MakAlpajn je osudio iznošenje ovakvih optužbi i rekao da nikada nije ni posetio dom za decu, a njegovi advokati su najavili da će tužiti medije koji su objavili ove informacije.

Generalni direktor BBC-ja Džordž Entvisl naložio je emisiji Njuznajt da uputi izvinjenje i da odmah obustavi sve istrage u vezi sa ovim slučajem.

BBC je suspendovao i saradnju Njuznajta sa Biroom za istraživačko novinarstvo, sa kojim su novinari ove emisije radili na slučaju zlostavljanja maloletnika u domu u Brin Estinu.

Afera je isplivala u trenutku kada je BBC na meti kritika zbog objavljivanja skandala u vezi sa bivšom tv zvezdom Džimijem Sevilom, koji je navodno umešan u seksualno zlostavljanje 300 dece tokom svoje 40-godišnje karijere. BBC sprovodi i internu istragu u vezi sa slučajem Džimija Sevila, koji je preminuo 2011. godine.

2024 © - Vesti online