Nedelja 11.11.2012.
01:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dijaspora pravi svoju kancelariju

DOSTA NAM JE IGRANJA: Ana Milošević

Ovo je "Vestima" izjavila Ana Milošević iz Italije, učesnik prethodna dva zasedanja Skupštine dijaspore i Srba u regionu.


- Reč je o značajnim srpskim organizacijama iz Švedske, Francuske, Švajcarske, Nemačke, Italije i Austrije, kao i zemalja Beneluksa. Ideju da dijaspora osnuje sopstvenu kancelariju u Beogradu podržavaju takođe Srbi koji imaju zavidnu karijeru i dobre pozicije u privrednim, kulturnim i političkim krugovima u inostranstvu. Svi smo saglasni u jednom - dosta je bilo! Odavno smo prevazišli staru otadžbinsku filozofiju u stilu da dijaspora ima pare, a Srbija pamet koja će umeti da potroši dijasporski novac - podseća Miloševićeva.

Ona dodaje da se "ne sme više ćuteći klimati glavom na sve što nam se servira iz Srbije".

Nakon Draškovićeve, imenovan i Vlajković


Za direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Vlada Srbije prošle nedelje je postavila dr Slavku Drašković, doskorašnju direktorku beogradske kancelarije Kongresa srpskog ujedinjenja iz SAD. Juče je Vlada za njenog zamenika postavila Aleksandra Vlajkovića, bivšeg urednika programa za dijasporu u Radio-televiziji Srbije.


- Ne može se više poluglasno negodovati u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, a da za sebe i svoje interese u Srbiji sami ništa konkretno ne činimo, već da puštamo da nas u otadžbini stihijski vode karijeristi za koje niko ne zna u najvećem delu evropske i prekomorske dijaspore. Dosta je bilo stranačkog potkusurivanja i koalicionog političkog kadriranja na štetu dijaspore - poručila je Ana Milošević.


Ona ističe da je najavu formiranja nezavisne dijasporske kancelarije u Beogradu predočila prekjuče i saradnicima premijera Ivice Dačića.


- Iz premijerovog kabineta mejlom su me pozvali na konsultacije u Beograd. Naveli su da žele da čuju moje mišljenje i moj stav u vezi s aktuelnom situacijom u dijaspori, kao i o odnosima matice i dijaspore. Sa saradnicima predsednika vlade Ivice Dačića sastala sam se u četvrtak i predočila im sve ovo. Rekla sam da ne možemo više da dozvolimo da vlasti Srbije dijasporu marginalizuju i dovode je pred svršen čin, da se dijaspora ni za šta ne pita, a da joj se u nedogled ispostavljaju računi i zahtevi za pomoć svake vrste - pojašnjava Ana Milošević.

2024 © - Vesti online