Petak 09.11.2012.
17:25
Beta

Grčka i Srbija: Otvoreno, kako dolikuje prijateljima

Uzajamno prijateljstvo : Tomislav Nikolić i Karolos Papuljas
 

"Geopolitički odnosi u našem regionu još su krhki. Grčka i Srbija, susedne zemlje sa istorijskim prijateljskim vezama, moraju da jedna drugoj pokažu solidarnost u vezi sa kritičnim nacionalnim pitanjima. Ovo je bila prilika za otvorenu razmenu mišljenja, kako i dolikuje prijateljima", rekao je Papuljas - prenose mediji podsećajući da su nedavne izjave Nikolića o sporu Grčke i Makedonije oko njenog
naziva, "izazvale nezadovoljstvo u Atini".

Predsednik Srbije položio venac na grob Neznanog junaku u Atini.

"Podržavamo pristupanje EU svih zemalja Zapadnog Balkana, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume i preduslove", rekao je Papuljas i istakao će "Grčka nastaviti da podržava evropski put Srbije".

Papuljas je ukazao na značajne mogućnosti rasta bilateralnih ekonomskih odnosa, pošto je Grčka jedan od najvećih investitora u toj susednoj zemlji, prenose mediji.

Predsednik Srbije je rekao da su istorije Grčke i Srbije povezane i da će dve zemlje nastaviti zajednički put, i izrazio razumevanje za probleme koje je Grčkoj donela ekonomska kriza.

"Srbija je spremna da pomogne Grčkoj da prevaziđe neke od svojih problema i imamo prijateljske odnose i želju da to uradimo kako bi se još više zbližila naša dva naroda koji nikada u istoriji nisu imala međusobnih sporova", rekao je predsednik Srbije.

"Zahvalni smo Grčkoj što podržava očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, i što ima čvrst stav o tome da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji", rekao je Nikolić, ističući da će "Srbija ispuniti sve uslove koje postavlja Evropska
Unija u vezi sa priključenjem" i dodao: "Želim da kažem da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

Nikolić je danas bio na radnom ručku na kojem je bio i premijer Grčke Ansonis Samaras, a popodne se sastao sa predsednikom socijalističke stranke PASOK Evangelosom Venizelosom.

Predednik Papuljas će večeras prirediti svečanu večeru u čast predsednika Srbije koji će sutra posetiti Solun i Svetu Goru, a potom i ostrvo Krf. U delegaciji Srbije su ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, a ugostio ih je ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac.

2024 © - Vesti online