Petak 09.11.2012.
15:49
Nezavisne novine

Ruski ministar odbrane smenjen zbog švaleracije, novca i borbe za moć

Anatolij Serdjukov nije hteo da kupuje zastarelo oružje koje prodaju Putinovi prijatelji
 

Smena Anatolija Serdjukova je iznenađenje jer se smatralo da ovaj korpulentni političar ima blagoslov predsednika za vojnu modernizaciju koja nije po volji generalima i proizvođačima oružja povezanim sa članovima Putinovog užeg kruga.
 

Intrigu pojačava činjenica da je Serdjukjov oženjen ćerkom jednog od Putinovih bliskih saradnika, koji vrši ogroman uticaj kao predsedavajući državnog naftnog giganta Gasprom. Izveštaji medija ukazuju da su Serdjukovljeve navodne preljube naljutile Viktora Zubkova i da su jedan od razloga za smenu. Međutim, većina eksperata smatra da je u osnovi Putinove odluke borba za prevlast iza scene.

Putin je danas za novog načelnika Generalštaba imenovao bivšeg ratnog komandanta u Čečeniji Valerija Gerasimova.

 

 

Gerasimov je vodio rusku vojsku u vojnoj oblasti Severni Kavkaz tokom drugog rata u Čečeniji početkom 2000. On jr imenovan i za prvog zamenika
ministra odbrane.

 

Serdjukov predvodi kampanju za drastično smanjenje broja oficira i reformu zastarele vojne strukture u cilju kreiranja manjih snaga koje bi mogle da povrate vojnu slavu Rusije. Izričito je zahtevao veći kvalitet i manje cene od vojne industrije, ugrožavajući moćne poslovne interese.


Veruje se da je to pokrenulo unutrašnju borbu u kojoj su saveznici vodećih proizvođača oružja u Kremlju skovali zaveru za rušenje Serdjukova. "Naljutio je lidere vojne industrije, odbijajući da potpiše nove ugovore dok cene ne učine potpuno transparentnim", rekao je Aleksandar Golc, nezavisni vojni ekspert iz Moskve. "Poručio im je da će vojska kupiti oružje koje joj je potrebno, a ne ono koje oni žele da prodaju".

Dmitrij Trenjin, direktor moskovskog Karnegi centra, izjavio je za AP da je Serdjukov stekao moćne neprijatelje potezima u cilju "promene samih temelja ruskog vojnog sistema". Među njima je zamenik premijera Dmitrij Rogozin, koji kontroliše vojnu industriju.


Međutim, ne navodeći mnogo detalja, Putin je svoju odluku povezao sa istragom koju je prošlog meseca najavilo glavno državno istražno telo povodom prodaje vojne imovine, uključujući nekretnine. Istražna komisija je saopštila da je državi pričinjena šteta od tri miliona rubalja (95 miliona dolara) u samo nekoliko ispitanih slučajeva. Navodi o korupciji prvi put su se pojavili prošlog meseca i odnose se na Oboronoservis, državnu kompaniju u čijoj nadležnosti je, između ostalog, servisiranje vojnih letelica i izgradnja vojnih postrojenja.


Istražujući korupciju u koju je navodno Serdjukov umešan, izvršen je pretres stana Jevgenije Vasiljeve, visoke zvaničnice Oboronoservisa, koja je nekada bila njegova bliska saradnica u ministarstvu odbrane.


Serdjukov je navodno bio u stanu sa Vasiljevom kada je došla policija, što je podstaklo priču o aferi. 

U okviru Serdjukovljevih reformi otpušteno je čak 200.000 oficira, rasformirane vojne jedinice, a veliki deo nedodirljive vojne imovine je prešao u civilno vlasništvo. Pod njegovom upravom, vojska je kupila francuske amfibijske jurišne brodove, izraelske bespilotne letelice, italijanska oklopna vozila i ostalo naoružanje iz inostranstva, što je šamar bez presedana ruskom vojnom industrijskom kompleksu.


"Stekao je moćne neprijatelje prekidom kupovine zastarelog oružja", rekao je Igor Korotčenko, penzionisani pukovnik, koji sada uređuje časopis "Nacionalna odbrana".

2024 © - Vesti online