Petak 09.11.2012.
14:57
Beta

Zašto Aćif efendija nije rehabilitovan?

 Vlada Srbije je naložila uklanjanje table sa njegovim imenom u Novom Pazaru

Vujović je novopazarskom radiju "Sto plus" pojasnio da je predmet rehabilitacije Hadžiahmetovića toga dana završen i da Duljević nije tražio rešenje, kao i da se odrekao prava na žalbu.

Pročitajte još:

 

1. Kako je Aćif efendija pobedio državu?

 

2. Novi Pazar: Šminkanje zločina

"Zahtev za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića Bljute podnelo je Bošnjačko nacionalno veće 19. novembra 2009. godine, odnosno njihov punomoćnik za koga su ovlastili advokata Esada Duljevića iz Novog Pazara. Na ročištu za glavnu raspravu Duljević izjavljuje da povlači predlog za rehabilitaciju Hadžiahmetoviha, na osnovu čega sud donosi rešenje i prihvata povlačenje predmeta", rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, o tome je i potpisan zapisnik bez primedbi.

Predsednik suda je naveo da je postupajući sudija predmet potom dostavio arhivi kao završen i pravnosnažno okončan.

Predsednik BNV Esad Džudžević ranije je negirao navode suda da su oni povukli zahtev za rehabilitaciju Hadžiahmetovića tvrdeći da samo nisu obnovili postupak na osnovu novog Zakona o rehabilitaciji, koji je donet krajem 2011. godine. On je tada rekao da to znači da je "predmet o rehabilitaciji Hadžiahmetovića u nekoj sudskoj fioci dok se ne pokrene ponovo postupak".

Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj postavili su 4. avgusta u Novom Pazaru tablu sa likom Hadžiahmetovića, obeležavajući na taj način lokaciju na kojoj je nekada bila njegova kuća.

Tabla je postavljena u centru grada u okviru programa obeležavanja objekata u kojima je živelo i radilo 20 znamenitih ličnosti iz sandžačke istorije, a skupu je prisustvovao i ministar Sulejman Ugljanin.

Uloga Aćif-efendije, jednog od vođa tadašnje partije Džemijet i narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata u javnosti se ocenjuje dijametralno različitim stavovima.

Dok je za neke on organizator odbrane Novog Pazara, kojom je više puta sprečen pokolj Muslimana od strane četničkih jedinica, za druge je on kolaboracionista i narodni neprijatelj koji je 1945. godine osuđen i streljan. Vlada Srbije je naložila uklanjanje table sa njegovim imenom u Novom Pazaru.

Hadžiahmetović je dobitnik visokog nacističkog odlikovanja, a smatraju ga odgovornim i za zločine nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online