Petak 09.11.2012.
11:03
Press

"Naša patrola" - aplikacija koja pomaže vozačima da izbegnu policiju

Locirali smo policiju na dve lokacije u blizini Zemuna
 

Suluda i opasna ideja nove aplikacije za pametne telefone "Naša patrola" da svojim korisnicima otkriva mesta na kojima se nalaze saobraćajne patrole kako bi ih izbegli preti da ozbiljno ugrozi bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Cilj ove aplikacije, koja radi na android telefonima, je da pomogne pijancima da u svakom trenutku eskiviraju policiju.

MUP proverava

 

U MUP u kažu da policija proverava rad sistema na kojem funkcioniše aplikacija "Naša patrola".


"Ako se taj sistem bazira na dojavama građana, tu nema elemenata krivične odgovornosti, ali ako se ispostavi da je narušen sistem naše komunikacije zarad otkrivanja lokacija policijskih patrola, onda tu ima osnova za ozbiljnu istragu", kažu u policiji.

Tvorac aplikacije u svojoj prezentaciji naglašava da svima omogućava prijavljivanje policijske patrole koja se nalazi na bilo kojoj lokaciji u Srbiji. Svi oni koji žele mogu aktivno da učestvuju i da lociraju policiju. Autor "Naše patrole" je čak "uredio" da svaki vozač dobije zvučno obaveštenje ako se policija nalazi udaljena od njega manje od 1.200 metara.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da ova aplikacija predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

"Samo postojanje ove aplikacije nije protivzakonito jer je rad policije javan. Ali, sa moralne tačke gledišta ona je vrlo problematična i, što je najgore, veoma opasna po bezbednost. Ona daje mogućnost alkoholisanom vozaču da stigne od tačke A do tačke B, da na tom putu izbegne policiju i da ugrozi život svih učesnika u saobraćaju. Možemo opravdano da se zapitamo da li će se tvorac te aplikacije osećati odgovornim ako pijani korisnik usmrti nekoga na toj putanji koju je prešao pijan, a koju su mu upravo oni preporučili", ističe Okanović.

On upozorava da ova aplikacija možda može da pomogne nesavesnim vozačima da izbegnu policiju, ali ne može da ih spase od posledica saobraćajne nezgode.

Međutim, patrole vrlo brzo menjaju mesta kontrole, a i sve je veći broj presretača i mobilnih patrola koje ova aplikacija ne može da locira.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da je svima jasno da je cilj ove aplikacije da pomogne onima koji krše saobraćajne propise i da je zbog treba zabraniti.

"Ekstremno je nemoralno i bezobrazno da neko na ovaj način pokušava da izbegne policiju. Žalosno je što se neko potrudio da nam omogući da kršimo saobraćajne propise koji postoje zato da bi čuvali naše živote. Tako nešto ne postoji nigde u svetu i mora da bude zabranjeno. To vam je isto kao kad vidite nekoga da obija trafiku, a vi mu, umesto da pozovete policiju, kažete: 'Samo ti kradi, ja ću da ti čuvam leđa'. Pa, ako je to nekažnjivo, možemo da napravimo i aplikaciju 'Naš lopov', pa da se svima koji planiraju da krenu u krađu javi gde stoje pozornici kako bi ih zaobišli i u miru opljačkali ono što su naumili", ističe Vujanić.

Mirko Alvirović, urednik i voditelj emisije SAT, kaže da može da razume solidarnost među vozačima, ali ne i kada se ona zloupotrebljava.

"Ako ja koristim neko upozorenje da pomognem nekome ko je pod dejstvom alkohola, vozi prebrzo ili nema vozačku dozvolu, onda je to lažna solidarnost koja ide u prilog zataškavanju nepravilnosti. Time ne pomažem ni tom vozaču, niti sebi lično, jer će takav vozač sutra ugroziti i mene", izričit je Alvirović.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da posledice ovakvih aplikacija mogu da budu velike: "Umesto da stvaramo vozače koji poštuju propise, ova aplikacija ih navodi da te iste propise izbegavaju".

2024 © - Vesti online