Petak 09.11.2012.
10:51
Blic, Alo

Ko je zaslužio amnestiju - Uroš Mišić ili baka Danica?

Uroš Mišić

Zakonom o amnestiji obuhvaćeno je 3.600 od ukupno 8.000 osuđenika. Najveća povlastica, potpuno oslobađanje od daljeg izdržavanja kazne, odnosi se na one koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona prvi put pravosnažno osuđeni do tri meseca zatvora. Na umanjenje kazne za 50 odsto mogu da računaju osuđeni od tri do šest meseci zatvora. Potom slede oni kojima se kazna smanjuje za četvrtinu, i na kraju zatvorenici (osuđeni za teška ubistva i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva) sa smanjenjem od 10 odsto.


Miladin Kovačević (kazna 27 meseci zatvori) i Uroš Mišić (pet i po godina) pripadaju kategoriji zatvorenika kojima se kazna smanjuje za četvrtinu i oni će se umesto u januaru, odnosno u junu naredne godine, najverovatnije naći na slobodi do kraja ovog meseca. Procedura za njihovo puštanje iz zatvora počinje stupanjem na snagu Zakona o amnestiji, osam dana posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Miladin Kovačević krajem meseca može da se nađe na slobodi
 


Zahvaljujući novom Zakonu biće smanjena kazna i baka Danici koja je u decembru 2009. udarila supruga tučkom za meso po glavi posle svađe oko vrele supe?! Muž je preživeo, a pošto je baka osuđena on je molio kancelariju tadašnjeg predsednika Borisa Tadića da je amnestira, međutim, to nije urodilo plodom. Tako je Danica odslužila oko godinu i sedam meseci svoje kazne, i to mahom u zatvorskoj bolnici, zbog zdravstvenog stanja.


Njen sin Ljubomir kaže da Slobodan nije bio u stanju da joj ode u posetu "jer je već imao dva moždana udara i strahuje da bi ga i novi strefio kada bi video gde se ona nalazi". Danica se, sa druge strane, nadala bar amnestiji, koja će joj "skratiti put" do uslovnog otpusta.

2024 © - Vesti online