Četvrtak 08.11.2012.
15:30
24sata.info

Zdravim ženama govorio da imaju rak dojke i vršio mastektomiju

Foto: Arhiva
 

Specijalista za rak dojke Jan Stjuart Paterson suspendovalo je Opšte medicinsko veće nakon što se otkrilo da je vršio nepotrebne ili neprimerene operacije dojki na više od hiljadu žena u Velikoj Britaniji.

Paterson je, naime, radio u klinici i u nekoliko privatnih ordinacija od 1994. do oktobra 2012. godine i optužen je da je najmanje 450 žena proglesio obolelim od raka postavljajući im pogrešnu dijagnozu i da moraju na mastektomiju.

Na 700 drugih žena sproveo je takozvanu nekonvencionalnu mastektomiju. Ta tehnika uključuje ostavljanje tkiva dojke iz kozmetičkih razloga, ali je vrlo opasna jer višak ostavljenog tkiva može da dovede do povratka raka i zbog toga ova procedura nije uobičajena u Velikoj Britaniji.

"Mnoge od žena nad kojima je Paterson sproveo ovu kontroverznu metodu morale su se podvrgnu dodatnim zahvatima da bi se uklonilo tkivo koje je višak i nekima se, nažalost, rak vratio", kazao je za britanske medije advokat pacijentkinja koje su podigle tužbu.

Paterson je suspendovan i čeka suđenje, koje će najverovatnije biti na leto sledeće godine. Advokati i medicinski stručnjaci kažu da nikad u svojoj radnoj praksi nisu čuli za ovakav slučaj zanemarivanja pacijenata i zlopotrebe medicinskoga znanja.

2024 © - Vesti online