Četvrtak 08.11.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Bako i teto, postaću mama!

U OSMOM MESECU TRUDNOĆE: Gordana Nedeljković

U to vreme, ona je bila gluvonema devojčica i bubrežna bolesnica, štićenica Doma za decu oštećenog sluha, gde je stigla iz Doma za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj 7. Lekari su se trudili da njenu urođenu bubrežnu bolest drže pod kontrolom, logopedi da je osposobe ne samo za znakovnu komunikaciju nego i govornu uz čitanje sa usana, psiholozi i socijalni radnici da je približe majci koja ju je, u nemogućnosti da se stara o njoj, ostavila još u porodilištu.

Devojčica, modrih podočnjaka i podbulog lica dobila je ne samo skupe lekove od čitalaca "Vesti" nego su i poklon paketi jedan drugog sustizali. Gordana, uvek gladna pažnje i ljubavi radovala se svakoj tableti, odevnom predmetu, igrački, ali najviše pismima tete i bake iz Njujorka koja su nastavila da stižu i kada je njihova štićenica napustila Dom i započela život sa majkom i njenom novom porodicom. Bolest je mirovala, otoci su spali i gojazna devojčica preobrazila se u lepo tamnoputo devojče s izrazitim smislom za humor i neiscrpnim vrelom ljubavi za sve ljude koji bi joj samo osmeh uputili.

Nezaboravan susret

 

"Već dugo nismo poslale ništa za Gordanu Nedeljković. Nadamo se da će ovaj ček da je nađe u dobrom zdravlju i raspoloženju. Njena baka i teta uvek misle na nju. Kad smo se proletos srele, bio je to veoma uzbudljiv susret. Nikad neću moći da zaboravim zagrljaje i poljupce. Donela je i poklone, a meni i mami, kad god ih pogledamo, srce je puno i imamo osećaj kao da nju vidimo...", deo je pisma koji Goca čita očiju sjajnijih od sunca i progovara glasom razdraganog deteta:
- A šta je sve teta meni donela i koliko mi je para ostavila... To je više nego što mama zaradi. Jedva čekam da opet dođe. Baka ne može, ali teta može. Ništa ne treba da donosi, samo da vidi mog sina!


Sin Radovan

 

- Rodiću sina. Zvaće se Radovan, po mom očuhu. On mi je kao rođeni otac. Volim ga koliko i mamu. A i ime je lepo, sluti radost. Neka se moj Radovan uvek raduje. Ovim novcem kupiću spavaćicu i papuče za porodilište - kaže Gordana koja s nestrpljenjem čeka da postane majka.

- Dovešću sutra Gocu u vaše Dopisništvo. Ovih dana mora na nekoliko lekarskih pregleda. Ima i ona veliko iznenađenje za baku i tetu iz Njujorka. U poslednje vreme stalno ih pominje, htela je i da im piše, ali joj se činilo nametljivo - rekla je majka Vanja kad smo je pozvali da je obavestimo o prispeću novog novčanog dara iz Njujorka naših čitateljki koje je Gordana, na životnoj raskrsnici, doživela kao rođenu tetku koju nikad nije imala i baku koju nije upoznala.


Vragolasta kao i kad je dete bila, Gordana je i novinare Humanitarnog mosta iznenadila. Pred nama se pojavila mlada trudnica koja je svakim delićem tela radošću i ponosom zračila.


- Baka i teta sada će znati da ću postati mama! Zamislite mama! I nikom, nikom, nikom moju bebu ne dam... - govorila je Goca od uzbuđenja mnogo nerazgovetnije nego ranije pa se majka Vanja našla i u ulozi prevodioca.


Na pitanje zar svoju bebi ni tati neće dati, Goca je ravnodušno slegla ramenima i još ravnodušnije odgovorila:


- On je otišao u Rusiju da radi. Ne raduje se bebi. Kad ne voli moju bebu ne volim ni ja njega.
Majka Vanja objašnjava da joj je Goca istovremeno saopštila da je prekinula vezu s dečkom s kojim se zabavljala i da je trudna.


- Bila sam očajna, pre svega zbog njenih bolesnih bubrega. Za prekid trudnoće nije htela ni da čuje. Jurila sam od jednog specijaliste do drugog. Neko vreme ležala je u bolnici, a ja joj svaki slobodan trenutak posvećujem. Ušla je u osmi mesec trudnoće bez komplikacija. Meni je njen život najvažniji, ali u prvi mah činilo mi se da me život po drugi put kažnjava. I Gocin otac je mene ostavio dok sam bila u trudnoći. Majku nisam imala, umrla je kad sam bila dete, i kad sam je rodila otac mi je zatvorio kućna vrata. Bila sam prinuđena da je dam u dom, ali je se zakonski nikada nisam odrekla. Tek kada sam stala na svoje noge uzela sam je. Učinila bih to i ranije da nije zbog hendikepa morala u specijalnu školu. Užasno teško me je prihvatila, odbijala je da me zove mama pokazujući da mi ne oprašta što sam je ostavila... Zato sam sada uz nju i srcem i dušom. Znam da želi dete da bi mu pružila sve što ona od mene u najmlađem uzrastu nije dobila - priča Vanja s puno nade da će baka i teta iz Amerike podeliti radost s Gocom ili bar razumeti potrebu da postane majka.


- Ona ne može vratiti vreme i postati devojčica koja će uživati u materinskoj pažnji i ljubavi, ali može svom detetu pružiti sve ono što ona nije dobila - kaže Vanja Ristović, zaposlena na poslovima spremačice u Kliničom centru Srbije.
 

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online