Sreda 07.11.2012.
17:29
Alo!

Bar 200 srpskih “naučnika“ su plagijatori!

Do zvanja, promocije i napretka put je lak - par hiljada evra i eto naučnika svetskog glasa
 

Takvi radovi su često čisti plagijati, pa se tako Srbija našla na udaru svetskih naučnika koji su od Vlade Srbije u otvorenom pismu zatražili da se stane na kraj intelektualnoj krađi i degradaciji naučnog kadra u zemlji.


U peticiji koju je Inicijalni odbor Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON) uputio ministru prosvete, navodi se da srpski naučnici već godinama falsifikuju svoje publikacije, čime nanose štetu ne samo naučno istraživačkom radu, već i državi.


- Mnogi domaći autori godinama i sve masovnije objavljuju radove u predatorskim časopisima, a ministarstvo ih priznaje po automatizmu. Izraziti primer za to su dva WoS časopisa iz Bosne i Hercegovine, “TTEM“ i “HealthMed“. Radovi, isključivo na engleskom, nemaju čak ni identifikacioni broj (DOI), neki su dostupni, citiranje je nestandardno, a naslovi i apstrakti vrve od pravopisnih i stilskih grešaka. U časopisu “HealthMed“ uplate se vrše na povratni račun urednice. U “TTEM“ cena troškova objavljivanja po radu prelazi 1.000 evra i određuje se prema broju autora. Mnogi naši autori su objavili i po desetak radova. Sudeći prema tom trendu, do kraja 2012. godine, naši autori će objaviti više od 200 radova i tako časopisu doneti prihod znatno veći od 200.000 evra - tvrde potpisnici otvorenog pisma.

Peticiju potpisalo 800 pravih naučnika iz celog sveta

Više od 800 potpisnika peticije, među kojima su i srpski istraživači koji rade u najznačajnijim institucijama u svetu, od Imperijal koledža u Londonu, IBM-a u Dablinu, Univerziteta u Delaveru, Univerziteta u Kelnu, Univerziteta Južne Kalifornije, zatražili su od Ministarstva prosvete i nauke da ispita da li se uplate za objavljivanje radova vrše iz projekata koje ono finansira.

- Sumanjmo da se ta produkcija finansira iz budžeta, i to dvostruko, u vidu kompenzacija troškova publikovanja i kroz povećanja primanja uključenih istraživača - navode potpisnici.

2024 © - Vesti online