Sreda 07.11.2012.
10:21
Večernje novosti

Narodnim kuhinjama preti katanac

Foto: Arhiva
 

Ipak, u ovoj organizaciji veruju da će ”slučaj Prokuplje” biti izuzetak, a ne pravilo, kao i da će besplatne obroke u narednoj godini dobijati više siromašnih.

- Već smo uradili plan i predali ga Vladi Srbije - kaže Dragica Kljajić iz Crvenog krsta Srbije. - Potreban nam je novac za 34.810 korisnika jer su lokalne organizacije Crvenog krsta iskazale potrebu za ovoliki broj najsiromašnijih.

Za rad narodnih kuhinja u ovoj godini, Vlada je potrošila 259,6 miliona dinara, odnosno 912,82 dinara mesečno po svakom korisniku. Tim su novcem kupljeni osnovni artikli hrane i refundirani troškovi goriva lokalnim organizacijama za transport hrane.

Ni veliki gradovi nemaju para

Otvaranje kuhinja u 2013. godini najavili su Niš, Srbobran i Novi Bečej - kaže Dragica Kljajić, ali ne tvrdi da će se to i desiti. - U Nišu se pregovori vode poslednje tri godine i u predlogu projekta za 2013. godinu smo planirali i kuhinju u tom gradu, ali da li će lokalna samouprava naći mogućnost da pokrije troškove pripreme - pitanje je.

- Narodne kuhinje se finansiraju iz tri izvora, a osnovni je Vlada Srbije koja plaća 10 namirnica i to su brašno, ulje, pirinač, pasulj, testenine, mesne konzerve i konzervirani đuveč, grašak i boranija - kaže Kljajićeva. - Lokalne samouprave su zato u obavezi da plaćaju troškove pripreme obroka, odnosno struju, vodu, komunalne usluge, isplaćuju plate... A kvalitet ishrane se može popraviti i donacijma sa lokalnog nivoa pa se u te obroke mogu ubacivati i sveže meso, povrće, voće...

U Crvenom krstu Srbije sabiraju da su do kraja oktobra ”punom parom” radile 72 kuhinje, a 1. novembra se privremeno zatvorila ona u Prokuplju jer je opštinska kasa bila plitka. Ovakav je scenario, u poslednjem času, izbeglo i 950 najsiromašnijih stanovnika Kuršumlije, ali su kuvari, ipak, nastavili sa poslom.

- Nedostaju kuhinje u još nekim najsiromašnijim opštinama kao što su Lebane, Surdulica, Dimitrovgrad, Crna Trava, ali, nažalost, ove lokalne samouprave nemaju mogućnost da pokriju troškove pripreme obroka - kaže Kljajićeva.

Ipak, čini se da u ovim sredinama drugačije gledaju na svoje siromašne.

- Kod nas nema potrebe da se iko hrani u narodnoj kuhinji i zato je nikada nismo ni otvarali - smatra Zoran Mitić, zamenik predsednika opštine Surdulica. - A ako bude zahteva, biće i novca.

2024 © - Vesti online