Sreda 07.11.2012.
05:06
Beta

KiM: Potvrđene opužnice za učesnike nereda 2008.

Optužnice protiv petorice zbog martovskih nereda 2008. u Kosovskoj Mitrovici
 

Sudija Euleksa je delimično potvrdio optužnicu protiv petorice okrivljenih u vezi martovskih nereda iz 2008. godine koji su doveli do smrti pripadnika međunarodnih policijskih snaga iz Ukrajine i povređivanja više osoba - pripadnika Kfora i civila.

Misija EU na Kosovu je saopštila da je optužnica u potpunosti potvrđena protiv šestorice optuženih i povučena protiv jednog optuženog.

Sudija je delimično potvrdio optužnicu protiv Marijana Ilinčića, Dragana Milojevića, Miodraga Ralića, Avnije Krasnićija i Nebojše Jovića. U celosti je potvrđena optužnica protiv Zorana Čavića, a povučena protiv Aleksandra Arsenijevića.

Sudija koji se bavio optužnicama takođe je ocenio da su dokazi sadržani u spisu predmeta u potpunosti prihvatljivi. Ove optužbe su u vezi sa neredima koji su u Kosovskoj Mitrovici izbili 17. marta 2008. godine.

Do nereda je došlo pošto su radnici lokalnog suda štrajkovali u zgradi zahtevajući povratak na posao, na šta su intervenisali pripadnici UNMIK policije.

U zgradi suda uhapšeno je više od 50 ljudi, ali su demonstranti presreli vozila UNMIK-a i oslobodili 21 uhapšenog. Ostali su bili u pritvoru u Prištini nekoliko sati.

U međuvremenu neredi u Kosovskoj Mitrovici su se razbuktali, i tada je povređeno 45 pripadnika KFOR-a, 63 pripadnika UNMIK policije i stotinak Srba. Jedan ukrajinski
policajac preminuo je dan kasnije od posledica ranjavanja u nemirima.

2024 © - Vesti online