Utorak 06.11.2012.
18:02
Beta

Romi, smeškajte se ili napolje iz kontejnera?

Romi moraju da se isele iz kontejnerskih naselja, ukoliko ne usvoje "pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda"
 

Kako je navedeno, zbog te vrste diskriminacije, od 2009. godine, 11 romskih porodica je moralo da napusti kontejnere u kojima su stanovali.

Gradska uprava je, kako se navodi u saopštenju, propisala da Romi moraju da se isele iz kontejnerskih naselja, ukoliko ne usvoje "pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda" i "ne pokažu aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice".

Praksis je podsetio da je u ime Koalicije protiv diskriminacije podneo pritužbu Neveni Petrušić jer je, kako navode, u kontejnerskim naseljima uspostavljen pravni režim koji ne postoji ni u jednom drugom slučaju koji se odnosi na ostalo stanovništvo.

Petrušić je utvrdila da odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica, kućnog reda i upozorenja uz kućni red, predstavljaju akte diskriminacije Roma i da Gradska uprava u roku od 30 dana od dana prijema preporuke treba da promeni diskriminatorne odredbe, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online