Utorak 06.11.2012.
19:26
Beta

Država će platiti dug za lekove

Traži se nači da država reguliše dug u zdravstvenom sektoru
 

Kako se navodi u saopštenju, dogovor o tome postignutu je na sastanku ministara finansija i zdravstva, Mlađana Dinkića i Slavice Đukić Dejanović, sa predstavnicima grupacija veledrogerija, proizvođača lekova i Udruženja stranih proizvođača lekova Inovia oko regulisanja 26 milijardi dinara duga države, u sektoru zdravstva.

Rokovi plaćanja biće skraćeni sa sadašnjih 200 dana na 150 dana u 2013. godini, na 120 dana u 2014, da bi u 2015. taj rok iznosio samo 90 dana, navodi se. Kako se dodaje, to će biti omogućeno striktnom primenom zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Planirano je da taj zakon Skupština Srbije usvoji krajem meseca, a primena bi počela od 31. marta 2013. godine. Time bi se regulisao dug u kašnjenju Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje apotekarskim ustanovama za lekove izdate na recept, sanitetski materijal i medicinsku opremu.

Na sastanku je dogovoreno i da će dugove bolnica zakljucno sa 31. oktobrom ove godine u iznosu od 13 milijardi dinara, preuzeti država kao javni dug. Dug će biti isplaćivan u nominalnom iznosu bez kamate, u naredne tri godine, u jednakim tromesečnim ratama.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će omogućiti reformu u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se od 31. marta 2013. uvele centralne javne nabavke.

To znači da bi se bolnicama i zdravstvenim ustanovama zabranilo da ubuduće samostalno nabavljaju lekove, medicinsku opremu i sanitetski materijal. Na taj način, ocenjeno je, biće sprečeno stvaranje novih dugova i obezbediće se ušteda od oko 20 odsto.

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Mlađan Dinkić istakli su da će se, postignutim dogovorom, obezbediti likvidnost u poslovanju farmaceutske industrije i stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online