Utorak 06.11.2012.
19:54
Beta

"Predlog zakona o amnestiji je opasan"

Praktično prihvaćena opšta amenstija za sva krivična dela : Janko Veselinović
 

Tokom razmatranja amandmana na vladin Predlog o amnestiji na sednici Skupštine Srbije, Veselinović je kazao da je član jedan tog zakona veoma opasan za ukupan pravni sistem u zemlji, jer je "praktično prihvaćena opšta amenstija za sva krivična dela", a Obradović je istakao da predlog precizno sadrži koja krivična dela podležu amnestiji.

Skupština Srbije nastavila je u popodnevnom delu sednicu razmatranjem amandmana na vladin Predlog zakona o amnestiji, koja će obuhvatiti
oko 3.600 od ukupno 8.000 osuđenika u Srbiji.


Na taj vladin predlog podneto je 10 amandmana.

Veselinović je dodao da su predstavnici vlade "slagali da se predlog tog zakona odnosi na počinioce sitnih krivičnih dela" i istakao da obuhvata počinioce najvećih krivičnih dela.

Ministar Obradović je odbacio te kritike i podsetio da je zakon o amnestiji usvojen u Skupštini 2001. godine, ali da je tadašnji zakon bio više pod uticajem politike zbog čega ga nije podržavao.

Veselinović je kazao da su zakonom o amnestiji, koji je usvojen 2001. godine, obuhvaćene osobe od kojih su neke učestvovale u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

"Tad se radilo u drugim okolnostima, to je period posle ratova. Taj zakon tada nije trebalo doneti. Sada su druge okolnosti i treba da smanjimo stopu kriminaliteta u Srbiji", rekao je Veselinović.

Poslanik Srpske napredne stranke Marjan Rističević je istakao da je zaprepašćen "prigovorima bivšeg režima", na Predlog zakona o amnestiji i istakao da bi trebalo uvesti društveno koristan rad kao kazne za određena krivična dela.

2024 © - Vesti online