Utorak 06.11.2012.
19:08
Beta

Italija veruje u Srbiju u Uniji

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić

"Italija je podržala i podržava ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije. Italija je veoma zadovoljna što Srbija ima konstruktivan odnos kada je reč o dijalogu sa Prištinom i pozdravljaju našu odluku da obnovimo dijalog i na taj način rešimo sva sporna pitanja", istakao je Dačić posle sastanka sa Napolitanom.

On je naglasio da je Italija, takođe, protivnik uslovljavanja Srbije nekim novim kriterijumima na evropskom putu. Srpski premijer, koji danas završava dvodnevnu posetu Italiji, rekao je da između dve zemlje postoji visok nivo razumevanja, i dodao da je glavna tema razgovora sa zvaničnicima iz Rima bilo strateško partnerstvo Srbije i Italije.

On je napomenuo da su ekonomski odnosi između dve zemlje veoma razvijeni i da je Italija, posle Rusije i Nemačke, treći spoljno-trgovinski partner Srbije.

"U Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija, koje su za ovih desetak godina investirale oko 800 miliona evra i naša je ideja da taj obim spoljno-trgovinske razmene još više razvijemo i unapredimo", kazao je Dačić.

On je najavio da će u februaru u Beogradu biti održana sednica italijansko-srpskog poslovnog saveta, sa idejom da u sledećoj godini dođe do realizacije značajnih investicija italijanskih kompanija u Srbiju, još jednom napomenuvši da to nema veze sa preseljenjem italijanskih kompanija u druge zemlje.

"Srbija ne igra na tu kartu. Mi sa Italijom želimo dobre odnose i ne želimo da italijanski radnici misle da njima otimamo radna mesta, naprotiv u pitanju je stvaranje novih dodatnih vrednosti", rekao je premijer Dačić.

Dačić je danas razgovarao i sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem. Tokom jučerašnjeg dana, premijer Srbije se sastao sa ministrom spoljnih poslova Italije Đulijom Tercijem, ministrom spoljnih poslova Vatikana, monsinjorom Dominikom Mombertijem i ministarkom unutrašnjih poslova Anom Marijom Kanćelijeri.

Dačić je imao sastanak i sa predstavnicima italijanskog privrednog kluba, a učestvovao je i na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola.

2024 © - Vesti online