Utorak 06.11.2012.
16:52
Blic

Američki gazda Jezda ima samo 21 godinu

Dejvid Frenč na jednom od promotivnih videa kao glumac..

Južna Florida je i inače tradicionalno poznata po investicionim prevarama, ali tamošnji tužioci koji istražuju ovu vrstu slučajeva kažu da još nikada nisu čuli da je neko toliko mlad optužen zato što je ljude uspeo da ubedi da mu povere milione dolara.

Ne zna se da li su njegov manekenski izgled i blistav osmeh u tome odigrali neku ulogu, ali činjenica je da je Frenč u martu 2008. osnovao kompaniju “D3 Kapital menadžment” sa sedištem u Boka Ratonu, koja je obećavala profit i do 50 odsto godišnje, za investicije uložene u strane valute i smaragde. Među projektima je bilo i investiranje u razvoj solarne energije u Italiji.

Uz pomoć ovako stečenog novca, mladi “investitor” je sebi kupio kuću u Rimu, proputovao je 30 zemlja i bio je široke ruke u Las Vegasu. Njegov “pohod” je zaustavljen tek ovog leta, kada je u Južnoj Africi uhapšen zbog proturanja nevažećih čekova u kazinima i deportovan u SAD, gde ga sada očekuje suđenje za lančanu prevaru.


"Da bi neko izveo ovakvu prevaru mora da bude odličan glumac"

Prvo ročište je zakazano za petak, ali tužilaštvo je u međuvremenu stavilo u izgled i neku vrstu nagodbe. Robert Džervis, profesor prava sa Univerziteta Nova Sautistern kaže da ovako mlad pokretač piramidalne šeme predstavlja izuzetak.

 

"Ljudi su skloniji da nasednu na obećanja osobe koja ostavlja utisak uspešnosti i iskustva, a to obično podrazumeva i nešto sedih vlasi na prevarantovoj glavi", kaže Džervis.

Da bi mlad čovek prevazišao ovu prepreku neophodno je da bude odličan glumac, što je po Džervisovom mišljenju i tako ključna karakteristika svakog dobrog prevaranta.


Frenč, dakle, nije pogrešio u izboru svoj buduće profesije, a njegovi glumački pokušaji mogu se videti na Jutjubu, kao i u italijanskom filmu “Matrimonio Alle Bahamas” iz 2007. godine.

2024 © - Vesti online