Utorak 06.11.2012.
10:50 >> 11:20h
Beta

Hrvatska u panici od vodenog udara, Slovenija pretrpela veliku štetu

Foto: Arhiva

U Hrvatskoj prema poslednjim podacima, protok vode na Dravi iznosi čak 3.300 kubnih metara u sekundi! Ovakav vodostaj reka Drava dostiže jednom u sto godina.

Uzvodno od Hidroelektrane Varaždin preplavljen je nasip Virje Otok - Brezje, zbog čega je u delovima tih naselja evakuisano stanovništvo.

Očekuje se da će ovakva situacija izuzetno visokog vodenog talasa potrajati dva do tri sata, posle čega će doći do opadanja vodostaja.

U Virje Otoku svih 60 kuća je zahvaćeno vodom. Negde su poplavljena dvorišta i podrumi, a ima i potpuno poplavljenih kuća. Preko dana moguć je porast vodostaja reke Krke, a crvena uzbuna još važi za područje gornje i donje Podravine i Posavlja.

Srbiji ne preti opasnost

Srbiji ne preti opasnost od poplava, iako se u narednom periodu očekuje porast voda, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom savezu Srbije (RHMZ). Porast voda se očekuje, ali daleko ispod redovne odbrane od poplava, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.

 

Slovenija: Reke se povlače polako

Reka Drava počela je da opada i njen protok je u gradu Dravogradu iznosio 1.250 kubnih metara u sekundi, dok se reka Mura u Gornjoj Radgoni ustalila na 960 kubnih metara u sekundi.
 

U opadanju je i vodostaj drugih reka, ali je šteta od poplava ogromna. Procene štete biće objavljene narednih dana kada se voda potpuno povuče iz gradova, sela i sa polja širom Slovenije.

Pročitajte još: Slovenci odsečeni od sveta, poplava stiže i u Hrvatsku

2024 © - Vesti online