Sreda 07.11.2012.
01:05
Ekipa "Vesti"

Policijskim džipom na Nikolića!

Veruje obezbeđenju: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čeka rezultate istrage o "saobraćajnom incidentu"
 

Kako "Vesti" saznaju, policija istražuje incident u noći između petka i subote, kada je automobil načelnika Uprave saobraćajne policije generala Dragiše Simića pokušao da preseče kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Incident se dogodio oko dva sata u subotu ujutru, na autoputu Beograd-Niš, na deonici između Beograda i Smedereva. Džip pod rotacijom se brzo približio predsedničkoj koloni i pokušao da uđe između vozila. Obezbeđenje predsednika je to sprečilo, što je uobičajena praksa. Nakon toga se džip udaljio, a policajci u obezbeđenju predsednika su zapisali broj tablica.

Simić sklon bahatoj vožnji?

Saslušan i Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije

Pre oko godinu dana dogodio se sličan incident u kojem je akter bio načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić. Kako nezvanično saznajemo, on se vraćao iz lova, kada je u blizini Beograda naišao na automobil ispred sebe.


- Pokušao je da ga prestigne nekoliko puta, ali nije uspeo. Kada su stigli do prvog proširenja, Simić je svojim službenim vozilom prestigao automobil ispred, isprečio se i zaustavio ga.

 

Izašao je iz automobila i prišao drugom vozilu. Kada se otvorio prozor na zadnjem sedištu tog vozila bio je Aleksandar Vučić, tadašnji zamenik predsednika Srpske napredne stranke. Kada ga je ugledao, Simić se samo okrenuo i nastavio put - nezvanično saznaju "Vesti".

- Odmah su o svemu obavešteni vrh policije i Bezbednosno-informativna agencija. Na iznenađenje svih proverom je utvrđeno da je džip u vlasništvu MUP-a Srbije i da je dodeljen načelniku Uprave saobraćajne policije generalu Dragiši Simiću - nezvanično saznajemo u MUP-u.

Svi bi na vikend

U petak uveče predsednik se uputio u Bajčetinu, gde ima kuću i koristi svaki slobodan momenat da provede sa porodicom u prirodi, pa je tako bilo i ovog vikenda za koji su vremenske prognoze najavljivale sunčano i toplo vreme za ovo doba godine.

Vozilo je ubrzo otkriveno u Smederevu, a Simićev vozač je izjavio da je on upravljao njime i da je navodno žurio kući u Smederevo, odakle je i general. BIA je saslušala i vozača i načelnika saobraćajne policije.


- Proveravamo da li je upravo general Simić upravljao džipom, a da je njegov vozač preuzeo odgovornost kako bi pokrio svog šefa - dodaje izvor "Vesti".


Vozač je takođe tvrdio da nije pokušao da pretekne Nikolićevu kolonu, kao i da mu obezbeđenje predsednika nijednim znakom nije poslao poruku da se udalji ili uspori.


Ceo slučaj preuzela je Bezbednosna informativna agencija koja je proverila sve bazne stanice mobilne telefonije na toj deonici puta, kako bi tačno utvrdila ko se sve nalazio u to vreme na autoputu i da li je bilo nekih sumnjivih razgovora.

Veljović se vraća na posao

Direktor policije Milorad Veljović juče je prekinuo bolovanje da bi nadzirao istragu o razotkrivanju afere prisluškivanja čelnih ljudi u državi, a najavio je i da će se ponovo kandidovati za direktora policije iako mu prethodne izjave ministra policije Ivice Dačića o tome da su ga na ovu funkciju mimo mandata zadržale demokrate, ne idu naruku.


Veljović je zatražio da se pokaže nalog da bi se utvrdilo ko ga je potpisao i koja je jedinica unutar Uprave kriminalističke policije tražila listing Vučićevog telefona. On je istakao da državni organi, kao i celokupna javnost moraju s tim slučajem biti upoznati do kraja i da to ne sme biti novi udar na policiju kojim se njen rad obesmišljava.


Da se incident desio potvrđeno je i u kabinetu predsednika Srbije, s tim što se u saopštenju ne pominju detalji, a kao vreme odigravanja navodi se "petak veče".
"Povodom incidenta koji se odigrao u petak uveče na autoputu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izrazio je svoje puno poverenje u pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji se brinu o njegovoj ličnoj bezbednosti.", kaže se u saopštenju.


Iz kabineta predsednika Nikolića su izrazili uverenje da će svi aspekti incidenta biti ispitani do kraja.
 

Protest policijskih sindikata

Oba policijska sindikata juče su se oglasila protestujući što se preko medija vrši hajka na policijsku službu i njene pripadnike.


"Očigledno je da se prethodnih dana vodi instruisana hajka koju vode propagandisti i spin doktori iz kuhinje određenih političkih struktura ili krugova moći protiv MUP-a, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije", navodi su se u saopštenju Sindikata srpske policije.


U ovom sindikatu kažu da je kulminacija hajke najnovije pisanje medija "o navodnom pokušaju atentata na predsednika Tomislav Nikolića, koju je izazvao visoki oficir policije, upravljajući službenim džipom".


Nezavisni sindikat policije posebno podvlači da je internom istragom došao do saznanja koja dovode u sumnju istinitost iznetih informacija u medijima, a koja se tiču afere prisluškivanja. Sindikat traži od BIA da Upravi kriminalističke policije dostavi sve podatke o kojima se u medijima samo spekuliše, bez ijednog materijalnog dokaza.

2024 © - Vesti online