Ponedeljak 05.11.2012.
15:48
smedia.rs

Slovenci odsečeni od sveta, poplava stiže i u Hrvatsku

Putevi u Sloveniji: Saobraćaj ometaju i poplave i slomljene grane i stabla, a nivo vode i dalje raste
 

Poplava iz Slovenije i Austrije trebalo bi večeras da stigne u Hrvatsku i da prođe kroz Varaždinsku županiju. Iz Centra za poplavu kažu da će se Drava najverovatnije izliti na području mesta Lovrečan Otok u opštini Cestica, zbog čega su meštanima tog kraja preporučili da se evakuišu, piše 24sata.hr.


Pripreme za dolazak poplave već su započete u hidroelektranama Varaždin i Čakovec. Iako bi talas koji dolazi trebalo da bude kratkotrajan, očekuje se da će biti vrlo jak zbog čega akumulacijska jezera neće uspeti da akumuliraju svu vodu.


U centru za poplave veruju da će postavljeni nasipi izdržati nalete vode i da u ostatku Županije neće biti poplava.


U Sloveniji blokirani putevi

Kiša pada u celoj Sloveniji, obilne padavine zbog kojih su blokirani putevi nastavljaju se i danas. Saobraćaj ometaju i slomljene grane i stabla.


Nivo vode raste tako da vlasti upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih kuća. U nekim mestima žitelji su ostali zarobljeni i meštani javljaju da su odsečeni od sveta.


Austrijanci će iz hidroelektrane ispustiti velike količine vode pa će Dravom nizvodno krenuti 2000 kubinih metara vode u sekundi.


Evidentirano 116 odrona

Zbog obilnih padavina proglašen je najviši stepen opasnosti od poplava, i to na jugu i jugozapadu Slovenije. Najveći problem trenutno predstavljaju reke Soča, Sava i Sava Bohinjka u čijim područjima se poplave povećavaju. U Novoj Gorici registrovano je 116 odrona, a vatrogasci izvlače potopljena vozila.


Zbog snažnog vetra i jakih kiša, sinoć je oko 1.600 potrošača ostalo bez električne energije. Voda probija i u neke kuće, a gradonačelnihk Bohinja Franc Kramar pozvao je ljude da ne izlaze iz kuća, kao i da prokuvavaju vodu za piće.

2024 © - Vesti online