Utorak 06.11.2012.
08:00
Večernje novosti

Jela sa cveklom

Cvekla je izvor zdravlja bilo da je jedete u salati, kolačima, kao napitak...
 

Cvekla se lako vari, a sadrži mnogo vitamina i minerala, odličan je izvor folata i koristi se za lečenje mnogih bolesti, a u našoj narodnoj medicini je "provereni" lek protiv anemije. Vitamin B12 koji sadrži učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi. Sadrži i salicilnu kiselinu koja deluje protiv upala u organizmu. Najbolje je da se jede sveža, sirova, po mogućstvu izrendana i začinjena limunovim sokom. Ova salata će vas zasititi i okrepiti. I sok od ove namirnice je vrlo lekovit, lako se vari i pomaže kod problema sa želucem.

Osim korena, i listovi cvekle su jestivi, najukusniji su kada su izrazito zelene boje i dužine oko 15 cm. Ako nećete odmah da upotrebite koren, odsecite mu listove i čuvajte u plastičnoj kesi u frižideru 7 do 10 dana ili u zamrzivaču do 10 meseci, a listove bi trebalo da iskoristite u roku od dva dana. Skuvanu i oljuštenu cveklu možete da čuvate u frižideru do sedam dana.

Špageti "roso"

Potrebno je: 2 cvekle, 400 grama špageta, 400 ml pavlake za kuvanje, 100 g parmezana, 100 gorgonzole, kašika peršuna, kašičica origana, so i biber po ukusu.
Cveklu oljuštite, izrendajte i stavite u malo hladne vode da se kuva. Nemojte da solite, jer će so ublažiti jarko crvenu nijansu cvekle. Kada pusti boju tokom kuvanja, potopite skuvane špagete i kuvajte dok ne omekšaju i voda ne ispari, na kraju posolite.

Špagete i cveklu ocedite ako je potrebno i sipajte u tanjire. U manjoj posudi pomešajte pavlaku sa peršunom i origanom, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte uz povremeno mešanje do ključanja, zatim umešajte parmezan i gorgonzolu. Sos prelijte preko špageta i servirajte dok je toplo.

Vitaminska salata

Potrebno je: koren cvekle, 2 pomorandže, glavica crvenog luka, 2 kašike balsamiko sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja, kašika peršuna, kašičica žutog šećera, so i biber po ukusu.


Neoljuštenu cveklu kuvajte oko 60 minuta. Zatim je izvadite i ohladite, a za to vreme pomorandže oljuštite i jednu iscedite u sok. Drugu pomorandžu isecite na komade i pomešajte sa cveklom koju ste prethodno oljuštili i isekli na komade i kolutovima luka. U manjoj posudi pomešajte sok od pomorandže, balsamiko sirće, maslinovo ulje, žuti šećer, so i biber, pa prelijte preko salate. Još jednom dobro promešajte, pospite peršunom i po želji ukrasite izrendanom ljuskom pomorandže.

Burgeri od cvekle

Potrebno je: koren cvekle, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 cveta brokolija, crvena paprika, šaka pečenih oraha, 5 kašika prezli, kašika peršuna, kašika parmezana, so i biber po ukusu.

Cveklu oljuštite i izrendajte, crni i beli luk isitnite, brokoli skuvajte, a pečene orahe sameljite. Pomešajte sve sastojke i napravite male burgere, ako je potrebno dodajte još prezli da se masa lepo sjedini. U tiganju dobro zagrejte ulje i ispržite burgere s obe strane 3 do 5 minuta, sklonite ih s ringle i servirajte odmah.

Crveni kolačići

Potrebno je: 400 g cvekle, 12 kašika mleka, 6 kašika soka od jabuke, 4 kašike meda, 2 kašike žutog šećera, 1/2 kašike sode bikarbone, kašičice cimeta, kašičica soli i 2 šolje brašna.

Uključite rernu na 180 stepeni, za to vreme skuvajte cele neoljuštene cvekle oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih iz vode i ostavite da se malo ohlade, pa ih isecite na komade i ispasirajte u blenderu. Pire sipajte u posudu za mućenje i dodajte sok od jabuke, med, žuti šećer, sodu bikarbonu, cimet, so i brašno. Mešajte drvenom varjačom da se smesa izjednači. Zatim tu smesu ubacite u kalup za kolače i oblikujte prema želji. Poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom i pecite 10-12 minuta, izvadite i ostavite da se hlade nekoliko minuta. Kolače pospite šećerom u prahu i cimetom, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, a možete ih servirati uz kafu ili čaj.

Lekoviti napitak

Potrebno je: koren cvekle, šargarepa, jabuka, sok od jedne pomorandže i kašika meda.


Svežu cveklu operite, oljuštite i umutite u blenderu zajedno sa očišćenom šargarepom i jabukom. Dodajte sok od pomorandže i kašiku meda. Ovaj napitak može da se pije svakodnevno, poboljšava krvnu sliku, reguliše probavu, oslobađa od stresa i jača organizam.

2024 © - Vesti online