Ponedeljak 05.11.2012.
10:54
Blic

Krunski dokaz o paljenju Bajrakli džamije: Sve kolovođe na snimku

Zapaljena Bajrakli džamija
 

Okupljanje ekstremista i navijača zabeleženo je od dolaska policijskih jedinica ispred Bajrakli džamije. Tada se već iz mase izdvajaju organizatori i vođe incidenta, koji kreću u rušilački poduhvat.

Nastavak suđenja zakazan za 5. decembar

Među optuženima je i jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz“ Miloš Radisavljević Kimi, koji je u utorak uhapšen i po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu. Osim Radisavljevića, još 20 ljudi optuženo je za delo učestvovanja u skupini koja vrši krivično delo, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora. Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar.

Na video-snimku se čuju i razgovori, vika, skandiranje i psovke. Zabeleženi su i trenuci paljenja džamije i izbijanja plamena. Vinovnici incidenta ni tada se nisu povukli, već su nastavili da divljaju i vređaju islamske vernike.

Na kraju snimka vidi se odlazak pojedinih učesnika incidenata, dok se ostatak identifikovanih gubi u masi.

Prema rečima Ivane Ramić, portparolke Prvog osnovnog suda, video-snimak je krucijalni dokaz za celokupan proces i sud će pregledanjem snimka utvrditi odgovornost osumnjičenih.

- To je policijski snimak i naravno da je vrlo bitan. Snimatelji su saslušani, potvrdili su autentičnost i sada čekamo prikazivanje pred sudskim većem - kaže za "Blic“ sudija Ivana Ramić.

U noći između 17. i 18. marta 2004. posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji, demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije.

Polupali su prozore, razbijali inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

2024 © - Vesti online