Nedelja 04.11.2012.
23:17
Večernje novosti

Bajatović: Ruska crkva nas podržava

Dušan Bajatović: Patrijarh Kiril je izneo spremnost RPC da nastavi da podržava SPC i politiku Srbije na Kosovu
 

Bajatović, koji je i predsednik pokrajinskog odbora SPS i poslanik u Skupštini Srbije, zahvalio je ruskom patrijarhu na podršci Ruske pravoslavne crkve (RPC) i ruske države Srbiji i srpskom narodu na Kosovu.


- Patrijarh Kiril je izneo spremnost RPC da i nadalje podržava SPC i politiku Srbije na KiM - rekao je Bajatović za “Večernje novosti”.


Ruski patrijarh impresionirao je Bajatovića izuzetnom upućenošću u političku, pa i ekonomsku situaciju u Srbiji. Interesovao se za saradnju “Srbijagasa” i “Gasproma” i posebno za projekat izgradnje gasovoda “Južni tok”.
 

Prizren

Preduzeće “Srbijagas” i Bajatović lično godinama upućuju pomoć kosmetskim Srbima. Tim sredstvima, između ostalog, obnovljena je Bogoslovija u Prizrenu.

Ruska pravoslavna crkva apsolutno je integrisana u rusko društvo, ima važnu ulogu u Rusiji, ali izvan njenih granica. Ona je jedan od najozbiljnijih faktora nacionalnog jedinstva u Rusiji.


- U saradnji sa SPC i Srbima na Kosovu i Metohiji, RPC sada priprema akciju humanitarne pomoći tamošnjim Srbima s ciljem da oni tamo ostanu i da se očuvaju srpske svetinje - prenosi Bajatović poruku najvišeg crkvenog velikodostojnika Rusije.


Osim na KiM, RPC želi da pomogne Srbiji u dovršetku Hrama Svetog Save na Vračaru. Na tu temu u toku su razgovori predstavnika dveju crkava. Podsetimo, spremnost da pomogne izgradnju velelepnog Hrama Svetog Save, prilikom posete Beogradu marta prošle godine, izrazio je i ruski predsednik Vladimir Putin.

2024 © - Vesti online