Nedelja 04.11.2012.
14:15
Index.hr

Šta sve morate da znate za hrvatski pasoš?

Hrvatska traži znanje o "Domovinskom ratu"
 

Test znanja za dobijanje hrvatskog državljanstva sadržaće ukupno 15 pitanja, od kojih će kandidat na 10 morati tačno da odgovori. U prilogu pravilnika nalazi se sto pitanja, a službenici MUP-a nasumice će odabrati njih 15.

U ispitu se uglavnom postavljaju četiri pitanja vezana za Ustav RH, državno uređenje i državne vlasti. Tri pitanja se odnose na hrvatsku istoriju pa bi tako podnosilac zahteva trebalo da zna koji je političar ubijen u atentatu 1928. godine u Skupštini Jugoslavije, kada se slavi Dan antifašističke borbe ili kako se zvala munjevita vojna akcija Hrvatske vojske 1993. godine. Sledećih šest pitanja odnosi se na geografski položaj Hrvatske, umetnost i književnost.

Među pitanjima iz istorije veliki broj njih odnosi se na rat tokom raspada Jugoslavije. Tako je jedno od pitanja koji državni praznik Hrvatska obeležava 5. avgusta ili koji hrvatski grad je jugoslovenska vojska "okupirala" 1991. godine. uz pitanje se daje i opis koliko je stradalih i nestalih bilo tokom napada na taj grad. Kandidati za hrvatsko državljanstvo, između ostalog, moraju i da znaju "koji je katolički sveštenik, zagrebački nadbiskup, bio proganjan u bivšoj državi, posle Drugog svetskog rata".

2024 © - Vesti online