Ponedeljak 05.11.2012.
01:05
J. Arsenović - Vesti

Dačić: Smeniću vrh policije!

Možda bude i hapšenja: Ivica Dačić
 

Dačić je, međutim, dodao i da je do njega došla drugačija verzija celog slučaja.


- Imam informacije da je Uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je reč o broju telefona Aleksandra Vučića. Takve stvari ne smeju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promene u MUP-u. Biće uskoro raspisan konkurs za direktora policije i niko ko u ovome učestvuje ne treba više da bude na svojoj funkciji. U prethodnoj vladi nije postojala volja za smenu direktora, pa čak ni kad mu je istekao mandat. Demokratska stranka je zahtevala da on ostane do raspisivanja konkursa - objasnio je Dačić.

Sistem "zvona"

Svojevremeno je predlagano da se u MUP uvede takozvani sistem zvona, koji bi mogao da slučajeve poput ovog brzo otkrije, odnosno da alarmira nadležne službe kada da neko proverava brojeve važnih državnih funkcionera.

I dok u policiji veruju da će ceo slučaj velikog nesporazuma biti iskorišćen za smene nepodobnih unutar MUP-a, direktor policije Milorad Veljović, jedan od onih na koje direktno aludira premijer, najavljuje da će od ponedeljka krenuti u ozbiljnu istragu.


- Pošto sam trenutno na bolovanju, od ponedeljka ću da prekinem bolovanje s namerom da utvrdim potpuno činjenično stanje vezano za ove događaje. Ono što se bojim, to je činjenica da smo mi kao radna grupa ušli u ozbiljne provere vezano za privatizacije 24 firme i ne bih želeo da se na ovakav način koriste ovakve stvari kako bi se osujetio rad ovih grupa - rekao je Veljović.


Beogradski mediji pišu da je, osim Nikolića i Vučića, prisluškivan i predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović, te dodaju da je velika afera prisluškivanja, tzv. srpski Votergejt, izbila baš kada se privode kraju istrage o velikim zloupotrebama i višemilionskim proneverama u nekoliko velikih firmi u Srbiji.


Utvrđuje se i autentičnost potpisa načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, koji je navodno potpisao nalog za dobijanje listinga mobilnih telefona zvaničnika. Originalna naredba u policiji je nestala, a svi pokušaji da se od "Telekoma" dobije kopija ostali su bezuspešni.


Istraživač u Beogradskom centru za bezbednosne studije Marko Milošević kaže da traženje telefonskih listinga nije prisluškivanje, ali da je reč o izuzetno opasnoj praksi koja otvara prostor za zloupotrebe i da afera pokazuje da postoje otuđeni centri moći.
Prema zakonu, uvid u telefonske listinge mogu da imaju samo policija i bezbednosne službe i to isključivo na osnovu odluke suda, a na zahtevima se ne navode imena korisnika telefona, nego samo brojevi.

2024 © - Vesti online