Subota 03.11.2012.
16:23
Beta

CG: Opozicija u nedoumici da li da ustane na himnu

Zasedanje Skupštine Crne Gore
 

Predstavnici opozicije, Demokratskog fronta (DF), saveza Nove srpske demokratije (NSD) i Pokreta za promene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP) i nove stranke Pozitivna Crna Gora (PCG), pregovaraju o odnosu prema himni u pokušaju da formiraju lokalnu vlast u Nikšiću, gde su te izborne liste osvojile jedno odborničko mesto više od koalicije Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Liberalne partije.

Sporni stihovi glase:

 

"Dok lovćenskoj našoj misli

Naša sloga daje krila,

Biće gorda, biće slavna

Domovina naša mila.

Rijeka će naših vala,

Uskačući u dva mora,

Glas nositi okeanu,

Da je vječna Crna Gora".

 

Jedan od uslova koji je PCG postavila DF-u i SNP-u da bi pristala na zajedničku vlast u Nikšiću jeste upravo poštovanje državnih simbola, zastave, grba i himne.

Konsitutivna sednica dosadašnjeg sastava crnogorskog parlamenta u aprilu 2009. godine, ostala je upamćena po tome što su poslanici NSD-a i SNP-a napustili sednicu dok je svirana državna himna.

Predstavnici SNP-a kasnije su, u nekim prilikama, ustajali na sviranje državne himne, dok su neki poslanici NSD-a, a najizričitiji u tome je Emilo Labudović, kazali da "nikad neće ustati" na sviranje crnogorske državne himne.

Protivnici državne himne Crne Gore u prilog svom stavu pozivaju se na navodno autorstvo dve zadnje strofe teksta himne koje se priopisuje kontroverznom Sekuli Drljeviću, prvo zagovorniku, a potom žestokom protivniku ujedinjenja Crne Gore i Srbije 1918. godine i saradniku okupatora u Drugom svetskom ratu.

U Crnoj Gori se, takođe, nedosledno poštuje i drzavna zastava. U nekim mestima, prilikom obeležavanja Dana opštine, čak u prisustvu šefa države Filipa Vujanovića, državna himna se ne intonira, a ne ističe se ni državna zastava. Nisu retki slučajevi, takođe, da se državna zastava ilegalno skida sa javnih ustanova.

2024 © - Vesti online