Subota 03.11.2012.
09:07
RTS

Alžirci uče da lete u Vršcu

Alžirci izabrali školu u Vršcu među 14 svetskih pilotskih akademija
 

Srpska Kontrola letenja je ovaj posao dobila na međunarodnom tenderu na kojem je učestvovalo 14 zemalja i gde je između ostalog cenom i kvalitetom iza sebe ostavili najbolje kanadske i američke akademije.

Studente su u zgradi Kontrole letenja u Beogradu pozdravili alžirski ambasador u Beogradu Abdel Kader Mesua i direktor Kontrole za letenje Srbije i Crne Gore Nikola Stankov. Oni su poželeli kadetima sve najbolje u školovanju, uspešan završetak i naglasili da je ovo prvi put posle 20 godina da je obnovljena univerzitetska saradnja između Srbije i Alžira.

"Radujem se što ovaj posao nije politički posao, tačnije vaša akademija opremljena je i kadrovima i tehnikom na svetskom nivou i ova obuka biće samo početak dobre saradnje koja svakim danom, zahvaljujući pre svega dobrim odnosima vašeg i našeg rukovodstva svakog dana poprima sve veći obim i nadam se da će dostići onaj nivo koji smo i ranije imali", naveo je ambasador Alžira.

Trenutno se u vršačkoj akademiji obučava 110 kadeta. Ima ih iz raznih zemalja, međutim od kako je pre dve godine kontrola letenja preuzela ovu instituciju ona je počela i da stvara profit. Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov rekao je da je posao vredan 2,2 miliona evra i da program podrazumeva od početne obuke do dozvole profesionalnog saobraćajnog pilota.

Za mesec dana u Vršac će stići i novi avioni, osam cesni tipa 172, koje su nedavno nabavljene u Americi i imaju najsavremeniju opremu. Na njima se mogu školovati piloti za sve tipove aviona.

2024 © - Vesti online