Petak 02.11.2012.
19:03
Beta

Iranski general: SAD najveći zločinac sveta

Ilustracija: Iranci su uzvikivali "Smrt Americi" i palili zastave SAD-a
 

U govoru pred hiljadama ljudi ispred zgrade koja je nekada bila Ambasada, general Mohamad Reza Nakdi rekao je da će 10 kilograma zlata biti dato svakome ko nađe režim "kriminalniji od Sjedinjenih Američkih Država".

Ali, dodao je on, to bi bilo nemoguće, jer je Revolucionarna garda "već obavila istraživanje i utvrdila da je Vašington najgori na svetu". Nakdi je rekao da bi Iran diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama obnovio samo ako Vašington raspusti službu CIA i ukloni baze iz regiona.

Dok je govorio, studenti su uzvikivali "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!" i palili zastave SAD i Izraela. Tim mitingom je obeležena godišnjica napada na Ambasadu SAD, 4. novembra 1979, kada su eskstremni iranski studenati upali i 444 dana držali 52 Amerikanca kao taoce u znak protesta zbog američkog odbijanja da im izruči već srušenog iranskog šaha Mohameda Rezu Pahlavija, da bi mu sudili u Iranu.

Vašington je odnose sa Teheranom prekinuo posle okupacije Ambasade. Odnosi nisu obnovljena od tada. Odnosi Irana sa Zapadom su na najnižoj tački ikada. Zabrinutost
raste, jer Izrael preti da će bombardovati iranska nuklearna postrojenja ukoliko Teheran ne obustavi obogaćivanje uranijuma koji može biti upotrebljen i za nuklearno oružje.

Zapad sumnja da Iran koristi civilni nuklearni program kao paravan za razvoj atomskog oružja. Teheran je to demantovao, rekavši da želi samo proizvodnju električne energije u nuklearnim centralama i proizvodnju radioizotopa za lečenje obolelih od raka.

Iran je teško pogođen pojačanim ekonomskim sankcijama SAD i Evropske unije uvedenim da bi obustavio sumnjivi nuklearni program. Zgrada nekadašnjem Ambasada je sada obojena anti-američkim muralima, a koristi se za obuku trupa garde.

2024 © - Vesti online