Petak 02.11.2012.
18:50
Blic

Policija opkolila trafike, vlasnici se zaključali

Foto: Ilustracija
 


- U osam sati jutros, trafiku su opkolili komunalci, policija, čak je stigla i Hitna pomoć. Moj sin, radnica i ja smo se zaključali i nismo hteli da napustimo trafiku. Vatrogasci su bili u pripravnosti da je seku kako bi nas izbacili napolje – priča Selveta Erić.

Ona tvrdi da je za vreme gradonačelnika Bogdanovića doneta odluka da se određene lokacije, na kojoj je i njena trafika, proglase nevažećim.

- Međutim, Ustavni sud je to rešenje 2004. godine proglasio neustavnim. Oni, a tu mislim prvenstveno na JP "Poslovni prostorr Novi Beograd" hoće da se skloni naše, a postavi njihovo. Da nas oteraju na silu. Nisu nas ni obavestili kada će nas ukloniti – priča Erić.

Slična priča i prava drama odigrala se u Ulici Jurija Gagarina juče ujutru, kada je i sin vlasnice STR "K-45" pretio da će se zapaliti. Prema priči njegove majke Vesne Petković dolazak policije bio je zakazan za 9.30, ali oni su stigli pre sedam sati.

- Ponižavaju nas, dolaze specijalci kao da smo neki kriminalci. Rekli su mi da će me uhapsiti ako priđem svojoj trafici, za koju imam sve dozvole, ali je sin na vreme ušao u trafiku i zapretio im. Ukinuli su mi, navodno, dozvolu koju imam od 1988. godine, a nisu me ni obavestili! Kada sam pre 15 godina dobila dozvolu od "Politike", u tom ugovoru piše da mi se može oduzeti samo u slučaju gradnje puta, zgrade - priča Vesna Petković, vlasnica STR "K-45", i dodaje da je oko stotinu komšija stalo ispred trafike da je brani od policije.
 

Ona kaže i da je pokrenula peticiju da se trafika ne ukloni, i da ju je za sada potpisalo 560 ljudi. Te potpise je, kako kaže, prosledila predsedniku opštine Novi Beograd, Aleksandru Šapiću.

U opštini Novi Beograd, međutim, kažu da je rešenje o uklanjanju kioska donelo Odeljenje za inspekcijske poslove, na osnovu odluke Skupštine o planu postavljanja objekata na javnim površinama.

- Tom odlukom definisano je 79 lokacija na kojima treba da se nalaze objekti JP "Poslovni prostor Novi Beograd" i to su jedini objekti koji imaju rešenje. Pomenuti kiosci nalaze se na mikrolokaciji predviđenoj za postavljanje objekta JP "Poslovni prostor Novi Beograd". Oni nemaju validno rešenje i moraju biti uklonjeni - kaže portparol opštine Bojana Savić.

Ona dodaje i to da će na postojećoj lokaciji biti postavljeni objekti za čije će iznajmljivanje u najkraćem roku biti oglašen javni poziv za prikupljanje ponuda za zakupce kioska. Svi zainteresovani će moći da se prijave za učestvovanje u postupku.

- Smatramo da nijedan pojedinac ne sme pretnjama da spreči policiju i nadležne organe da obavljaju svoj posao, stoga nećemo imati razumevanje za bilo kakvo ucenjivanje i remećenje redovnih i zakonskih procedura - rekla je Bojana Savić.

2024 © - Vesti online