Četvrtak 04.02.2010.
11:23
Tanjug

Homen: Prete nam kriminalci

Pretnje ministarstvu pravde zbog borbe sa kriminalom: Slobodan Homen
 

’’Prošle godine smo u roku od deset meseci zaplenili imovinu vrednu više od 100 miliona evra. Sigurno je da će takve akcije, koje se prvi put dešavaju u istoriji Srbije, izazvati mnoge da se bore protiv nas’’, kaže Homen.

On dodaje da očekuje pritisak i pokušaj diskreditacije sudija koji vode procese protiv organizovanog kriminala, a samim tim i pokušaj uništavanja kompletne akcije pravosuđa.

’’Već smo kao država razbili 30 odsto dilerske mreže. Najveća dilerska mreža ne samo u Srbiji i regionu već u čitavoj Evropi predmet je istrage Specijalnog tužilaštva. Sledeći korak je visoka korupcija, gde očekujem još više otpora’’, istakao je Homen.

Na pitanje o milion evra pronađenih u švajcarskoj banci na privatnom računu bivšeg direktora "Gradske čistoće" Dragana Ignjatovića, Homen je rekao da je taj novac na žiro računu Višeg suda u Beogradu, u Narodnoj banci.

Homen nije odgovorio direktno na pitanje da li će predmet istrage biti imovina biznismena Stanka Subotića, ali je ukazao da je u oblasti organizovanog kriminala u Srbiji najveći problem trgovina drogom.


"Ideja je da, do konačne odluke, privremeno oduzeti novac bude u Narodnoj banci i da na njega ide kamata. Kada bude potvrđena odluka i novac trajno oduzet, on će se dalje raspoređivati po zakonskoj proceduri", precizirao je Homen.


On je dodao da se finansijska istraga nastavlja u slučaju bivšeg direktora "Elektrodistribucije" Beograda Branimira Uskokovića, tako da je posle prvobitno oduzetih šest stanova, pronađeno i oduzeto još šest objekata, a da je prošle nedelje pronađeno još 450 kvadrata vlasništva u Beogradu i nepokretna imovina u inostranstvu, delom i u Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online