Petak 02.11.2012.
15:07
Beta

Delo: Beograd nema adut da prkosi SAD

Hilari Klinton i Ketrin Ešton u zvaničnoj poseti Srbiji
 

"Sjedinjene države kroje sudbinu Zapadnog Balkana s argumentom snage, a ne sa snagom argumenata", piše list i dodaje da je "na balkanskoj turneji američka državna sekretarka Hilari Klinton pokušala da ubrza proces nezavisnosti Kosova, koji je utemeljio njen suprug, bivši predsednik SAD Bil Klinton".

Kako je Klintonova rekla, "za nju i njenu porodicu nezavisnost Kosova je lično pitanje", a i "promenila je retoriku što na terenu neće ništa promeniti", piše slovenački dnevnik.

Američkoj administraciji nije bilo po volji "što je Brisel oslušnuo Beograd" i Klintonova je novoj srpskoj vlasti jasno dala do znanja "da Beograd u rukavu nema nijedan adut da bi mogao prkositi interesima Vašingtona".

Ketrin Ešton je, u isto vreme, "u senci američke kolegice u Beogradu i Prištini naglasila hrabrost kosovskog i srpskog premijera koji su seli za isti sto u Briselu".

EU se na Balkanu "nije angažovala dovoljno snažno, a njena nemoć odgovara SAD", piše "Delo" i dodaje da "Brisel ništa ne može provesti bez podrške Vašingtona".

"Zajednička turneja šefica američke i evropske diplomatije dokazuje da na Balkanu proboj još nije moguće postići bez Amerikanaca", zaključuje se u tekstu.

2024 © - Vesti online