Petak 02.11.2012.
16:20
trojka.rs

EU bacila više od milijardu € na Kosovo

Foto: Ilustracija
 

Naime, Evropski revizorski sud u svom novom izveštaju ocenjuje da, uprkos uloženim sredstvima, nije postignut značajniji napredak u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, te da je napredak u uspostavljanju vladavine prava veoma spor.

U tu svrhu je, kako piše britanski Telegraph, od 2007. godine potrošeno 1,2 milijardi evra, što je, prema rečima predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, "najveća pomoć po glavi stanovnika" koju je jedna zemlja dobila od Evropske unije.

Da podsetimo, nedavno je i Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, izjavio da bi, s obzirom na to koliko je novca iz budžeta Republike Srbije uloženo, Kosovo trebalo da bude najrazvijeniji region u Evropi.

U izveštaju Evropskog revizorskog suda se dalje navodi kako kosovski pravosudni sistem "i dalje ispoljava fundamentalne slabosti" i nije postignut "gotovo nikakav napredak" u uspostavljanju vladavine prava na severu Kosova pod kontrolom Srba koji se protive nezavisnosti Kosova.

Ovakva ocena je poprilična kritika za efikasnost delovanja EU na području Kosova, s obzirom da Unija, pored finansijskih, ulaže i znatne kadrovske resurse za uspostavljanje vladavine prava na Kosovu. Oko 2.500 pripadnika Euleksa radi na unapređenju policijskog i pravnog sistema, dok Evropska komisija vodi i finansira projekte unapređenja vladavine prava.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton slaže se da su organizovani kriminal i korupcija i dalje glavni problemi sa kojima se Kosovo suočava, ali smatra da je "u obe oblasti ostvaren realan napredak".

– Potrebno je učiniti više kako bi se suzbio ovaj fenomen. Euleks to, međutim, ne može da uradi sam. Neophodna je zajednička akcija Euleksa, Evropske komisije, kosovskih vlasti i zemalja članica EU – navodi Hoton.

2024 © - Vesti online