Petak 02.11.2012.
09:28
Srna

Teško rešenje za Kosovo

Trudićemo se da dobijemo što je moguće više za naš narod, a da izgubimo najmanje što moramo : Aleksandar Vučić
 

Vučić je rekao da se neće odustati od Ustava Srbije, ali da ne želi da govori o konkretnim modelima buduće srpske platforme za Kosovo.

On je naveo da postoje još dva do tri predloga oko samog tehničkog koncepta platforme i da će se tek videti da li će javnosti biti otkriven celi dokument ili samo njegovi okviri.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da EU sada "gura" recept, prema kojem bi, Srbi sa severa Kosova imali fiskalnu autonomiju u okviru nezavisnog Kosova, Vučić je rekao da je nešto od od toga već delimično sadržano u "Ahtisarijevom planu".

"Nije se ušlo u prave pregovore i nije sve zakovano. Ali, neću da lažem svoj narod. Kakvo god rešenje da bude - biće teško i nezadovoljavajuće. Trudićemo se da dobijemo što je moguće više za naš narod, a da izgubimo najmanje što moramo", rekao je Vučić za "Večernje novosti".

Vučić je rekao da se nada da Albanci neće pokušati silom da integrišu sever Kosova, te dodao da se "sve informacije o tom pitanju prate na dnevnom nivou".

On nije želeo da odgovori na pitanje šta će biti odgovor Srbije ako Brisel na kraju ispostavi i formalan uslov - EU ili Kosovo, navodeći da je to pojednostavljenje i hipotetičko pitanje i da je važno da se sprovedu potrebne unutrašnje reforme.

Vučić je ponovio da nije nemoguće da Srbija uslovno dobije datum za početak pregovora sa EU već u decembru.

2024 © - Vesti online