Petak 02.11.2012.
10:15
Srna

BiH oslobodila osmoricu za zločine nad Srbima

 Sud BiH je još jednom pokazao da nije u funkciji istine već stvaranja predstave o stradanju samo jednog naroda u BiH
 

"To je poruka koja dolazi iz Suda BiH kojom se pokazuje da je pristrasan i da je u funkciji dokazivanja istine o stradanju samo jednog naroda u BiH, što definitivno nije dobra poruka za srpski narod u BiH", rekao je Košarac.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je juče pritvor Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, Bećiru Hujiću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine nad Srbima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", počinjene na području opštine Hadžići. Tu informaciju za Birn je potvrdila Edina Rešidović, branilac optuženog Mustafe Đelilovića, dok u Službi za informisanje javnosti Suda BiH nisu imali informaciju o puštanju optuženih iz pritvora.

Optuženi su uhapšeni u novembru prošle godine.

On je napomenuo da ukidanje pritvora osmorici optuženih u predmetu "Đelilović i drugi" ne znači istovremeno i da su optuženi oslobođeni krivice.

"Uvereni smo da postoje neoborivi dokazi koji ukazuju da su ti pojedinci odgovorni za ratne zločine u logoru 'Silos'. Ta odluka Apelacionog veća Suda BiH je veoma ružna poruka za sve žrtve koje su prošle logor ", naglasio je Košarac.

On je ukazao i na činjenicu da je politika iz Sarajeva bila aktivna u odbrani optuženih za zločine u opštini Hadžići.

"Još jednom je potvrđeno da je takva politika i te kako prisutna u pravosudnim institucijama na nivou BiH, što je sigurno kamen spoticanja za građenje bilo kakvih odnosa u BiH", dodao je Košarac.

2024 © - Vesti online