Petak 02.11.2012.
13:08
B. Božin - Vesti

Zlatarima i bogatima oteli milione

Banditi hapšeni dan i noć
 

Akcija je otpočela rano ujutro kada je u stanu u Kelnu uhapšena prva grupa, a do podneva je pohvatano i osmoro preostalih pripadnika bande. Policija je pretražila ukupno deset stanova u centru Kelna i gradskim četvrtima Zilc, Radeberg i Mešenih. Dvojicu osumnjičenih, Srbe od 29 i 56 godina, policajci su savladali u njihovom skrovištu na Kelnbergu.

Bežao dve godine: Nebojša M.

Da je reč o opasnim kriminalcima, policija je ustanovila na osnovu oružja s metkom u cevi, koje je pronađeno ispod jastuka. Pronađene su i fantomke i alat za obijanje stanova, a jedan bandit uhapšen je dok je pokušavao da se reši kokaina u kupatilu.
Policija pretpostavlja da je banda odgovorna za ukupno 13 provala, pretežno u juvelirske i optičarske radnje, kao i za pet oružanih pljački u Kelnu od 2007. do 2011. godine.

Takozvana banda munjevitih u nekoliko slučajeva je ukradenim audijem 80 uletala u izloge juvelirnica i bežala sa plenom. Na dušu iste grupe ide i oružani napad na kelnsku juvelirnicu Gnadebuš 2007. godine. Plen koji je procenjen na ukupno nekoliko stotina hiljada evra odnosili su u istočnoevropske države.

Ojađen: Kelnski juvelir Muamer Atali
 


Izvori iz istrage tvrde i da je banda imala međunarodne veze, a pominje se i da su sarađivali sa takozvanom operskom bandom, čiji su pripadnici provaljivali u kuće bogatih domaćina dok su bili na čuvenom bečkom balu.

Dolijao i Pink panter

U istoj akciji uhapšen je i pripadnik slavne bande pljačkaša dijamanata Pink panter. Utvrđeno je da su četvorica osumnjičenih boravili ilegalno u Nemačkoj. Policija je posle akcije istakla dobru saradnju u ovom slučaju sa kolegama iz Srbije, Švajcarske i Austrije.

Najkrupniji plen policije je 38-godišnji Nebojša M, sa nadimkom Neno, koji je spektakularno pobegao početkom 2010. godine kada je iskočio kroz prozor suda u gradu Ham, a uhvaćen je pre mesec dana u Kelnu. Policija misli da Nebojša M. nije bio član bande iz Kelna, ali da se kod njih skrivao i davao im ideje kako da počine provale.


Nebojša M, kako se sumnja, vođa je operske bande koja je brojala 28 pripadnika. Sumnja se da su oni odgovorni za 290 pljački u Austriji do 2009. godine.

Ukupan plen procenjen je na 2,6 miliona evra, a ojadili su i reditelja Petera Pacaka i bankara Julijusa Majnla.

2024 © - Vesti online