Petak 02.11.2012.
00:19
Večernje novosti

Dačić nameće status Kosova

Prvi zvanični susret Ivice Dačića i Hašima Tačija održaće se 7. novembra u Briselu, a sastanak organizuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
 

Premijer Dačić izjavio je da su Vlada i predsednik Srbije potpuno spremni na predstojeći dijalog koji treba da dovede do konačnog rešenja za Kosovo.

- Razgovaraćemo o tehničkim pitanjima, kao što su struja i telefoni, ali sam spreman da u Briselu sa Tačijem otvorim i najteže teme. Ketrin Ešton mi je rekla da Brisel neće nametati dnevni red, nego da će Evropska komisija prihvatiti sve o čemu se dogovore dve strane - čuli smo od Dačića.

Kosovski Srbi idu na pregovore

Kako je najavljeno iz državnog vrha, u sve faze dijaloga će biti uključeni i predstavnici Srba sa Kosova. Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, tvrdi za ”Novosti” da oni imaju veliko iskustvo sa terena sa međunarodnom zajednicom i da mogu da pomognu: - Država nastupa iskrenije prema nama i prema celokupnoj javnosti tako da očekujem mnogo pozitivnije rezultate nego ranije.

Predsednik Vlade očekuje i da se do kraja ovog mandata reše krupna politička pitanja - da učlanjenje Srbije u EU postane izvesno, a da se pronađe konačno rešenje za Kosovo:

- Smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija i da ih ne ostavljamo svojoj deci.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić gleda sa optimizmom na najavljeni početak pregovora:

- Ovo će, u stvari, biti prvi pravi dijalog sa kosovskim Albancima. Imamo istorijsku šansu da kroz razgovore dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja koje će da obezbedi trajan mir i bezbednost u regionu - kaže Grubješićeva za ”Novosti”.

I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenjuje za naš list da je važno što je Srbija ovoga puta preuzela inicijativu:

- Prvi smo pokazali volju da dijalog podignemo na politički nivo, a Dačić je hrabro preuzeo odgovornost. Paralelno sa tehničkim pitanjima, vodiće se i pregovori o konačnom statusu Kosova. Naravno, spremni smo na ustupke, ali je cilj da se dođe do kompromisa koji će uvažavati naše državne interese.

2024 © - Vesti online