Četvrtak 01.11.2012.
21:22 >> 22:32h
Beta

"Sa Rusijom u ljubavi i biznisu"

Obnovljena rafinerija će proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta i poboljšati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida na 10 odsto ispod zakonski propisane granice u Srbiji
 

"Odnosi dve zemlje mogu da budu samo još bolji", rekao je Nikolić na svečanosti kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i ministri. Predsednik je rekao i da je obnova rafinerije u Pančevu pokazala da je saradnja Srbije sa ruskim Gaspromnjeft bila opravdana.

Obnovljena rafinerija u Pančevu će proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta i poboljšati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida na 10 odsto ispod zakonski propisane granice u Srbiji.

Većinski vlasnik NIS, ruski Gaspromnjeft je u pančevačku rafineriju uložio 547 miliona evra. Od toga je 397 miliona potrošeno za izgradnju "hidrokrekinga", a oko 150 miliona evra za modernizaciju i izgradnju objekata rafinerije, "vodoničkog postrojenja" i za zaštitu okoline od zagađenja.

Kravčenko: Još oko 500 miliona evra ulaganja u rafineriju

 

Generalni direktor Naftne industrije Srbije, Rus Kiril Kravčenko izjavio je večeras da će 300 do 500 miliona evra biti uloženo u drugu fazu modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. Posle puštanja u rad obnovljenje rafinerije koja će proizvoditi goriva po standardima EU, kazao da će se investirati u rakonstrukciju "duboke prerada nafte", a da će se iznos znati početkom 2013. godine.

 

"Spremni smo za sledeću fazu investicija u NIS i za to već pripremamo dokumentaciju. Siguran sam da će za dve do tri godine pančevačka rafinerija biti najuspešnija u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Kravčenko.

 

Aleksandar Đukov, predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta - ruskog vlasnika NIS-a, kazao je da je modernizacija pogona u Pančevu omogućila da NIS dobije značajan izvozni potencijal.

"Formiran je plan novih investicija u NIS koje će obuhvatiti ulaganje u širenje proizvodnje, istraživanje nafte i povećanje maloprodajne mrežne ne samo u Srbiji, veći i u regionu", rekao je on.

 

Te investicije bi narednih godine trebalo da dostignu 1,5 milijardi evra. U protekle tri godine u NIS je investirana ista suma.

 

Đukov je kazao da modernizacija Rafinerije potvrđuje da je Gaspromnjeft u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma s Vladom Srbije.

Na početku svečanosti pročitano je pismo predsednika Rusije Vladimira Putina koji je podržao međudržavnu saradnju i obnovu pančevačke rafinerije. Putin je najavio još 1,5 milijardi evra investicija "u najskorijem roku" u modernizaciju NIS i ocenio da će to za nekoliko godina postati savremen energetski holding spreman da osvoji trzište Balkana.

Osim Nikolića i Dačića, na svečanosti u Pančevu bili su i ministri Mlađan Dinkić, Milan Bačević, Velimir Ilić i Zorana Mihajlović, kao i vlasnik "Delta holdinga" Miroslav
Mišković.

2024 © - Vesti online