Četvrtak 01.11.2012.
21:07
Beta

Đurić: Rad vlade obeležen skandalima

Najveću štetu vlada napravila Narodnoj banci Srbije (NBS) koju pokušava da ispravi izmenama zakona o toj instituciji: Bojan Đurić
 

"Nezavisnost NBS je potpuno uništena od kad je nova koalicija, pre svega Srpska napredna stranka (SNS), poželela da je uzme pod svoju vlast", rekao je Đurić novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da nove izmene Zakona o NBS ne otklanjaju probleme koji su se stvorili u međuvremenu i da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ponovo izabrana za zamenicu predsednika SNS.

Đurić je rekao da LDP neće glasati za taj predlog zakona.

Upitan da prokomentariše prvih 100 dana rada vlade, Đurić je ocenio da su obeleženi skandalima i pokušajima da se oni isprave.

"Najbolja paradigma je zapravo NBS. Vlada je počela mandant desantom na NBS, a stoti dan je dočekala tako što pod pritiskom pokušava delimično da ispravi greške, a šteta je već naneta. To je najveća šteta koja je naneta u ovih nekoliko meseci, a o drugim štetama i greškama smo pričali u međuvremenu", kazao je poslanik LDP-a.

On je naveo da predložene izmene Zakona o NBS ne garantuju da ova vlast ili neka druga neće ponovo promeniti zakon i uvesti direktnu političku kontrolu u tu instituciju.

"Guvernerka pokušava da nam objasni neobjašnjivo. Sve vreme u svom ekspozeu pokušava da se pravda i objašnjava nam kako je prihvatila neke primedbe Evropske komisije. Mislim da je bilo pametnije da sve te primedbe posluša krajem jula i početkom avgusta kad je LDP govorila o njima", naveo je Đurić i dodao i da je izlaganje Jorgovanke Tabaković u parlamentu bilo u mnogim aspektima uvredljivo i ocenio da su izmene Zakona o NBS delimične.

2024 © - Vesti online