Četvrtak 01.11.2012.
19:36
Beta

Zašto je Klinton opet zaobišla Makedoniju na turneji?

Ovo je bila oproštajna poseta Klintonove Balkanu
 

BIRN dodaje da je makedonska vlada "mudrovala" o odluci Klintonove da poseti skoro svaki deo bivše Jugoslavije, osim njene teritorije. Državna sekretarka SAD već je posetila BiH, Srbiju, Kosovo i Hrvatsku, a trenutno je u Albaniji.

Stejt department je posetu balkanskom regionu državne sekretarke najavio kao sredstvo da se demonstrira američki interes, posvećenost i podrška evroatlantskoj budućnosti zemalja zapadnog Balkana.

U otvorenom pismu pred njenu posetu, Ujedinjena makedonska dijaspora (OMD), najveća organizacija Makedonaca koji žive u inostranstvu, pozvala je Klintonovu da uključi i Skoplje u turneju, navodeći da bi njeno zaobilaženje te zemlje "poslalo negativan signal narodu Makedonije".

 

 

Oni su u pismu podsetili da je Makedonija strateški partner SAD i da je aktivni učesnik borbe protiv terorizma, koju predvodi Vašington. Američka ambasada u Skoplju, međutim, kaže da nema razloga za brigu.

"Činjenica da ne dolazi (u Makedoniju) šalje diplomatsku poruku našim vlastima i znači da misli da nema ništa novo da čuje od njih", ocenjuje profesor međunarodnog prava sa univerziteta FON u Skoplju, Mersel Biljali.

Biljali je dodao da izostavljanje Makedonije iz putnog plana Klintonove "može da bude oblik pritiska na zemlju da se konačno ozbiljno angažuje u naporu da reši spor oko imena sa Grčkom".

Makedonija mora da reši spor sa Grčkom, koji traje od njenog osamostaljenja 1991, kako bi napredovala na svom putu ka NATO i EU, podseća BIRN.

I tokom prethodne turneje po regionu zapadnog Balkana, Klintonova nije posetila Makedoniju.

Ambasada je u saopštenju objasnila da viši američki zvaničnici uobičajeno posećuju zemlje sa kojima Amerika ima "da razmotri hitna ili posebna bilateralna pitanja".

Ona je, takođe, podsetila da je zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Filip Riker već dvaput ove godine posetio Makedoniju, poslednji put u avgustu.

Njegova poseta bila je deo napora da se podstakne rešavanje razgovora o imenu između Skoplja i Atine, koji su zapali u ćorsokak.

Atina se protivi korišćenju imena Republika Makedonija, navodeći da ono implicira teritorijalne pretenzije ka njenoj severnoj provinciji, koja se takođe zove Makedonija.

Kao rezultat, ona je blokirala put Makedonije ka NATO, kao i otvaranje njenih pristupnih pregovora s EU.

Ovo je bila oproštajna poseta Klintonove Balkanu u ovom mandatu, s obzirom da je objavila da bez obzira koji bude ishod predsedničkih izbora u SAD, namerava da se povuče sa mesta državne sekretarke.

2024 © - Vesti online