Četvrtak 01.11.2012.
20:14
Beta

"Da odgovaraju i vojnici Kfora, a ne samo Srbi"

U sukobima sa vojnicima Kfora na Jarinju, Jagnjenici i u Rudaru "od prekomerne upotrebe sredstava prinude i vatrenog oružja" teže i lakše povređeno na stotine Srba
 

Članovi Saveta su zatražili da sva "krivična dela počinjena na severu Kosova i Metohije budu rasvetljena u što kraćem roku, a izvršioci izvedeni pred lice pravde" bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Slavoljubu Joviću iz Kosovske Mitrovice juče je u Višem sudu u Kraljevu određen pritvor zbog pokušaja ubistva vojnika Kfora 1. juna u selu Rudare. Tog dana je došlo do sukoba Kfora i Srba jer su vojnici uklonili barikadu. Ranjenih je bilo na obe strane.

 

Demokratska stranka Srbije je saopštila da su Jovića u Kosovskoj Mitrovici uhapsili pripadnici MUP-a Srbije.

U saopštenju dostavljenom medijima, ocenjuje se da je "dosadašnja praksa pokazala da se pravda selektivno primenjuje" i da su hapšeni osumnjičeni Srbi, u slučajevima gde su "navodno oštećeni pripadnici međunarodnih misija i kosovski Albanci".

U saopštenju se navodi da je u sukobima sa vojnicima Kfora na Jarinju, Jagnjenici i u Rudaru "od prekomerne upotrebe sredstava prinude i vatrenog oružja" teže i lakše povređeno na stotine Srba, a da niko iz međunarodne zajednice i državnih organa Srbije nije preduzeo "adekvatne zakonske mere i pored činjenice da je više desetina Srba bili i životno ugroženo".

Članovi Saveta, koga čine načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, izrazili su očekivanje da će državni organi Srbije u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom nastaviti sa istragama i pred sud izvesti i pripadnike Kfora koji su "upotrebom vatrenog oružja
životno ugrozili Srbe koji su mirno protestovali". Dodaje se da je "jedan broj građana nakon ranjavanja ostao sa trajnim invaliditetom".

2024 © - Vesti online