Sreda 31.10.2012.
18:40
Beta

EP: I Srbija i Kosovo treba da budu nagrađeni zbog truda

Nove vlasti Srbije posvećene primeni postignutih sporazuma u dijalogu s Kosovom koje nastavlja reformskim putem: Obe strane treba nagraditi čvršćim odnosima sa EU
 

Delegacija Komiteta za spoljne poslove i Potkomiteta za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta, koju su predvodili članovi Grupe socijalista i demokrata, među kojima i glavni pregovarači za Srbiju i Kosovo, Marija Eleni Kopa i Pjer Antonio Panceri, bila je u poseti Beogradu i Prištini od nedelje do danas.

"Zaključili smo da bi Evropska komija trebalo da učini fleksibilnijim Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) i dozvoli da  on bude podešen prema potrebama zemalja-korisnica. Takođe bi trebalo da budu pojednostavljene i smanjene administrativne procedure, kako bi Srbija u potpunosti iskoristila IPA", rekao je Kristijan Vigenin, šef
delegacije EP u poseti Srbiji i Kosovu.

Marija Eleni Kopa koja je i izvestilac EP o širenju EU, rekla je da evrosocijalisti "snažno podržavaju preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, ukoliko odnosi sa Prištinom budu normalizovani".

"Moramo, međutim, da ovu vladu ocenjujemo po onome šta radi, a ne po tome šta govori", rekla je ona, i dodala da je prioritet evrosocijalista da promovišu demokratiju i ljudska prava u Srbiji i da se uvere da su uslovi života građana poboljšani.

Pjer Antonio Panceri je pozdravio političke reforme koje su pokrenule kosovske vlasti, kao i dijalog sa Srbijom, naglasivši da to "treba od sada da budu dve političke linije-vodilje Vlade Kosova".

Delegacija Evropskog parlamenta sastala se u Srbiji, kako se navodi u saopštenju, sa "glavnim političkim igračima", uključujući i premijera Ivicu Dačića, a na Kosovu sa predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

2024 © - Vesti online