Sreda 31.10.2012.
19:40
Beta

Valjevo na udaru RTS zbog neplaćene pretplate

Ima građana, koji duguju preko 28.000 dinara, a i sa većim iznosima, rekli su ti izvori

RTS je ponudio otplatu duga u pet rata ukoliko se prva izmiri osam dana po dobijanju opomene pred tužbu. Osnovnom sudu u Valjevu, tokom 2010. i 2011. godine, RTS je podneo 370 predloga za izvršenje "na osnovu verodostojne isprave zbog neplaćanja TV pretplate, a u 2012. nije podnet ni jedan takav predlog.

RTS je proteklih godina podneo skoro 400.000 tužbi zbog neplaćanja TV pretplate, koja mesečno iznosi 500 dinara, a plaća se zajedno sa računom za utrošenu električnu energiju.

Kako je Radio Patku rečeno u tom Sudu, u dosadašnjim predmetiman Osnovni sud je zauzeo stav da su sva potraživanja na ime TV pretplate starija od godinu dana u odnosu na podnošenje predloga zastarela.

"Potrebno je istaći prigovor zastarelosti u roku od pet dana po dobijanju sudskog rešenja o tome da je predlog RTS-a za prinudnu naplatu pretplate prihvaćen", rekla je sudija Jelena Ranković.

Prema istom izvoru, RTS se ranije žalio na takvo postupanje Osnovnog suda u Valjevu, ali je Viši sud te žalbe odbijao i potvrđivao presude Osnovnog suda zasnovane na prigovoru o zastarelosti.

Ukoliko građani po dobijanju sudskog rešenja o izvršenju naplate TV pretplate ne podnesu prigovor o zastarelosti potraživanja dužni su da plate ukupan iznos koji potražuje RTS, pojasnila je sudija Ranković.

Ona je precizirala da o prigovoru o zastarelosti "Sud ne vodi računa po službenoj dužnosti", što znači da Sud "neće reagovati ukoliko se stranka ne pozove na zastarelost preko godinu dana".

2024 © - Vesti online